in

Crna Gora na prekretnici – Milo Đukanović ili….

U Crnoj Gori će u nedjelju, 19. marta, biti održani predsjednički izbori koji bi mogli da budu istorijska prekretnica jer će se građani izjašnjavati između aktuelnog predsjednika i pretendenta na još jedan mandat Mila Đukanovića, koji je na vlasti duže od tri decenije i šest drugih kandidata.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da će Đukanović, koji je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), imati najveću podršku za ulazak u drugi izborni krug, a odmah iz njega je kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Dio podgoričkih medija, međutim, posljednjih dana prednost za ulazak u drugi izborni krug daju kandidatu Demokrata Aleksi Bečiću ili kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću, posebno nakon incidenata koji su propratili njegovu kampanju na Cetinju i u Nikšiću.

Demokratski front je u kampanji više puta bio izričit da će podržati Bečića ili Milatovića ako uđu u drugi izborni krug, dok se Demokrate i PES nisu izjasnile da li će podržati Mandića kao protivkandidata Đukanoviću u drugom krugu, koji će biti održan 2. aprila.

Đukanović u predsjedničku trku ulazi sa pozicije šefa države i lidera opozicione DPS-a, koja je izgubila vlast na izborima 2020. godine. Iako se dugo spekulisalo da li će biti kandidat svoje partije, sva istraživanja su pokazala da je jedini kandidat opozicije koji u ovom trenutku ima šansu za pobjedu, imajući u vidu da su mu protivkandidati uglavnom lideri najjačih partija.

Đukanović je jedan od osnivača DPS-a i na njenom čelu je od 1998. godine, od kada je i na najvišim funkcijama u državi – premijera ili predsjednika. Bio je najmlađi premijer u Evropi kada je na tu funkciju u Crnoj Gori prvi put izabran 15. februara 1991. godine. Na toj funkciji je bio još šest puta, dok je predsjednik države bio u dva mandata.

Za Đukanovića se vezuju brojne afere, što su njegovi protivkandidati često koristili u kampanji.

Bio je jedan od najbližih saradnika predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Nakon što je njegova DPS na izborima 30. avgusta 2020. izgubila izbore i prešla u opoziciju, Đukanović, iako je najavljivao, nije pokušao da reformiše stranku, a istovremeno sa pozicije šefa države bio je prepreka djelovanju novoformirane vlasti. U izbornoj kampanji Đukanović je najčešće je podsjećao da je izvojevao crnogorsku nezavisnost, da je zemlju uveo u NATO i obećao da će Crnu Goru uvesti u EU do 2025,

Andrija Mandić (DF) je kandidat najbrojnije političke grupacije i žestoki je protivnik Đukanovića. Ovaj politički savez se protivio ulasku Crne Gore u NATO, priznanju jednostrano proglašene kosoveske nezavisnosti, kao i uvođenju sankcija Rusiji.

U izbornoj kampanji Mandić insistira na pomirenju neophodnom za prosperitet države, podržava evropski iput Crne Gore i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, široko rasprostranje tokom trodecenijske vladavine Đukanovića.

Aleksa Bečić je čelnik Demokrata Crne Gore, postao je predsjednik Skupštine Crne Gore nakon poraza DPS Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima 2020. godine. Osudio je rusku agresiju na Ukrajinu i podržava evroatlanske integracije. U kampanji ističe da se više ne sme dogoditi da državom vlada jedan čovjek i jedna partija misleći na Đukanovića i DPS.

Jakov Milatović je zamjenik predsjednika neparlamentarnog Pokreta Evropa sad (PES), osnovanom avgusta prošle godine. Bio je ministar u vladi premijera zdravka Krivokapića i bio je viđen za gradonačelnika Podgorice nakon lokalnih izbora, oktobra prošle godine. Podržava evropski put Crne Gore, a u jednom intervjuu je rekao da podržava sve vjerske zajednice u zemlji, uključujući i nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Milatovića je PES kandidovao umesto lidera tog pokreta Milojka Spajića, čija kandidatura je odbijena od DIK-a.

Predsjednički kandidati su još Draginja Vuksanović Stanković ispred opozicione Socijaldemokratske partije, inače, dugogodišnjeg partnera DPS na crnogorskoj političkoj sceni, zatim lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, čija je politika bliska Demokratskom frontu i influenser Jovan Radulović, koji je kandidat grupe građana.

Uhapšen Slovenac koji se dovodi u vezu s kilogramom kokaina pronađenog u Banjaluci

Ko manipuliše i štampa glasačke listiće u Bijeljini?