in

Četvrti dan: Srbi na KiM i dalje na barikadama, ministri EU danas o situaciji na KiM

Foto: Sputnik / Teodor Anastasijević

Srbi na Kosovu i Metohiji, koji protestuju zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, i dalje su na barikadama na severu pokrajine.

Sever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške, prenosi RTS.

Škole na severu Kosova i Metohije od juče ne rade.

Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je pre tri dana uhapšen na Jarinju, juče je određen pritvor do 30 dana, a odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Ministri EU danas i o situaciji na severu KiM

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan kao i situacija na severu Kosova i Metohije biće tema današnjeg sastanka u Briselu ministara EU za evropska pitanja
.
“S obzirom na ovo što se dešava na Kosovu, jasno je da će ova situacija biti deo diskusije na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas“, rekao je jedan zvaničnik EU na brifingu za novinare.

On nije hteo da odgovori na pitanje da li je prisustvo kosovskih snaga na severu KiM kršenje Briselskog sporazuma.

Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, dodao je da situacija na terenu “malo komplikuje organizaciju događaja o želji” Prištine da bude deo EU, ali nije izneo više pojedinosti o tome.

Priština je najavila da će podneti zahtev za članstvo u Uniji 15. decembra.

Sve ide brže bez spletki u režiji SDA

Snažne eksplozije noćas u Sarajevu, sumnja se da je na kafić ispaljena zolja