Sedam mjeseci poslije pada vlasti Mila Đukanovića, Crna Gora je ušla u prvu ozbiljnu političku krizu, sada i zvaničnim prijedlogom Zdravka Krivokapića da od Skupštine zatraži smjenu Vladimira Leposavića, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, zbog njegovog stava o Srebrenici.

Mediji prenose da se izlaz iz slijepe ulice ne nazire, a unutar vlasti se otvorila ogromna pukotina po ovom pitanju.

Krivokapić je rekao da je odluku o smjeni Leposavića donio teška srca, podsjetivši na sporazum koalicije pobjednika avgustovskih izbora po kojem, zbog raznorodnosti koalicije, neće biti diran strateški kurs zemlje.

“Dogovorili smo se da se nećemo dijeliti u pitanjima koja su DPS-u služila kao poluge preko kojih nas je politički dijelio i držao u pokornosti. Potpisali smo sporazum da bismo Crnu Goru zajedno oslobodili od međusobnog nerazumijevanja, da bismo pomirili oca sa sinom, brata sa sestrom, komšiju sa komšijom”, naveo je on.

Krivokapić je istakao da taj sporazum nije i ne može biti svima po mjeri, ali jeste jedini način da se pomenuti proces otpočne, te da je to izazov koji su morali da prihvate svi ministri iz kabineta, uz jasnu svijest da svako soliranje na osjetljivim pitanjima i temama može donijeti štetu zajedničkom putu ka cilju kojem svi teže.

“Nisam predložio da se ministar Leposavić razriješi samo zbog izjave u vezi sa Srebrenicom. On, ali i svi ministri ove vlade, moraju dobro znati da lične stavove podrede opstanku Vlade. Nemamo luksuz iznošenja ličnih stavova ako su u suprotnosti sa sporazumom koji smo ulaskom u Vladu prihvatili. Leposavić je sebi dopustio taj luksuz”, naveo je Krivokapić.

Poslije najave Krivokapića da će svoj prijedlog uputiti parlamentu, formalna inicijativa za smjenu Leposavića stigla je u najviši zakonodavni organ.

Leposavić je odbio da da ostavku na zahtjev premijera, pa se u crnogorskoj političkoj javnosti tumači da je tako poljuljao i integritet predsjednika Vlade. S druge strane, inicijativi za njegovu smjenu protivi se dobar dio vladajuće koalicije.

Naime, neizvjesna je većina od 41 poslanika neophodna da Leposavić ostane bez mjesta u Vladi, a crnogorski mediji prenose da bi ovo moglo dovesti do bure ranog proljeća u Crnoj Gori.

Da će podržati njegov odlazak najavili su iz SDP-a, SDA, Bošnjačke i Liberalne partije. Albanska lista ne spori razloge smjene. Parlamentarna računica pokazuje da ona zavisi od glasova opozicionog DPS-a i vladajuće Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića.

Abazović, koji je potpredsjednik crnogorske vlade, rekao je da će u parlamentu glasati za opoziv Leposavića, ako on do tada ne podnese ostavku.

Utisak je da je premijer pred teškim izazovom: većinu za smjenu Leposavića može da obezbijedi jedino uz pomoć ljutih rivala iz DPS-a, što ga ne dovodi u lagodnu političku poziciju. S druge strane, ako ne obezbijedi većinu, kruni sopstveni politički legitimitet.

I narod u Crnoj Gori je u ponedjeljak i utorak izlaskom na ulice više gradova i blokadom puteva pokazao šta misli o prijedlogu za smjenu ministra pravde.

Krivokapić je u otvorenom pismu narodu Crne Gore poručio da nije izdajnik, niti će to ikad biti, a da je odluku o pokretanju smjene Leposavića donio teška srca.

“Neću izdati ni zemlju koju vodim, ni sve ljude koji su u meni vidjeli nadu da Crna Gora može vaskrsnuti i zasijati gordim sjajem kakvim je sijala vijekovima”, naveo je Krivoka-pić.

On je dodao da je odluku o tome da pokrene smjenu Leposavića teško donio, poručivši: “Odluku sam donio da bih vas sačuvao, a ne da bih vas izdao”.

Odluka je uslijedila nakon izjave Leposavića da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi”.

Vučić: Podrška srpskom narodu
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da srpski narod u Crnoj Gori i dalje može da očekuje podršku Beograda.

“Svi treba da znaju da smo mi već prilično naučili da se iz Crne Gore odlazi na proslave ‘Oluje’ i da svaki put moraju da pažljivo slušaju ono što govore predstavnici NATO-a, SAD i Brisela, a da malo ređe čuju ili ne moraju ono što kaže Beograd. I to je njihovo pravo, a naša je obaveza da pokazujemo poštovanje prema tuđim žrtvama kao prema svojim”, naglasio je Vučić.

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije, izjavio je da se Srbija neće miješati u unutrašnja pitanja Crne Gore i naglasio da bi bilo žalosno da vlast u Podgorici padne zbog toga kako neko ocjenjuje događaje u Srebrenici.Izvor:
Share.