in

Brnabićeva: Nikome u NATO nije bilo drago

Foto: Depositphotos

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana za NATO bombardovanje Srbije istorijski čin i veliki gest koji bi mogao da u budućnosti otvori prostor za polemiku o tome koliko je bombardovanje bilo ispravno i moralno i koliko je ono predstavljalo kršenje međunarodnog prava, pravila i principa.

Brnabićeva je za TV Pink istakla da je uverena da nikome u NATO nije bilo drago što se Zeman izvinio za bombardovanje Srbije.

Ona je, komentarišući to što je premijer Češke Andrej Babiš rekao da je u pitanju lični stav Zemana, naglasila da je Zeman veliki i ozbiljan političar i veliki čovek.

“Nije to došlo od nekog tamo ko je slučajno postao predsednik”, istakla je Brnabićeva i dodala da njoj lično mnogo znači ovo izvinjenje.
Premijerka je ukazala da se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznenadio kada se Zeman izvinio i ocenila da je izvinjenje moralna satisfakcija za sve građane Srbije.

“Mislim da je Vučić, sve ove godine, izgradio drugačiji imidž Srbije i drugačije političke veze sa drugim državama, da smo došli do toga da se jedan ovakav političar izvini”, rekla je Brnabićeva.

Govoreći o regionalnom samitu Brdo-Brioni i pokušaju da se usvoji deklaracija o nepromenljivosti granica na štetu Srbije, koji je osujećen, premijerka je rekla da je predsednik Vučić izneo jedan logički argument protiv kojeg niko nema baš ništa da kaže i ocenila da to izuzetno nervira sve zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Ali to je tako i potrebno je i političko znanje i politička hrabrost koju ima predsednik Vučić da bi se došlo do toga i da možete to da kažete, a to je da je i Srbija za nepromenjljivost granica. Naše granice su poznate i priznate od strane UN i te i takve granice priznaje više od pola sveta, i po broju zemalja i po populaciji. Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u sastavu Srbije”, naglasila je Brnabićeva.
Ona je ocenila da zemlje koje su priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nemaju na to šta da kažu, već samo poručuju da “sila vlada”.

“To nije laka pozicija u kojoj se nalazimo”, rekla je i dodala da smatra da je to cena političke neozbiljnosti Srbije od 2008. godine kada je Priština proglasila nezavisnost.

Na pitanje da prokomentriše to što joj je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić uputio poziv da poseti Crnu Goru, Brnabićeva je rekla da je njen odgovor poznat i istakla da je imala dobar satsanak sa Krivokapićem u Atini prošle nedelje, ali je naglasila da postoje neka pitanja koje dve zemlje moraju da završe, a jedno od njih je pitanje ambasadora, preneo je Tanjug.

Video snimci otkrili novi slučaj policijske brutalnosti u Americi

Uhapšen Nebojša Vukanović