in

Britanija isporučila naoružanje samoproglašenom Kosovu*

Foto: Youtube/Screenshot

Velika Britanija isporučila je samoproglašenom Kosovu* veću količinu lakih protivtenkovskih raketnih sistema “Džavelin” i “NLAW”, objavile su danas “Večernje novosti”.

Ovakav opasan potez Londona, prema saznanjima beogradskog lista, neće ostati bez reagovanja Srbije, budući da će predsjednik Aleksandar Vučić u narednih 48 časova zatražiti zvanično objašnjenje od britanskog premijera Borisa Džonsona.

Ove rakete tokom posljednja dva mjeseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini za rat protiv Rusije.

Prema prvim informacijama, juče je u Prištinu stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema.

Ova isporuka dio je aranžmana koji su krajem februara napravili Džonson i premijer samoproglašenog Kosova* Aljbin Kurti.

Prema dostupnim informacijama, u narednim mjesecima Velika Britanija će Albancima isporučiti i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema “Džavelin”.

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, dogovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga za korišćenje ovog arsenala.

Za sada, piše list, niko ne može da potvrdi da se u prištinsko-londonskom aranžamanu ne nalazi još nešto od naoružanja i vojne opreme.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo*, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptera.

Neskriveni partner u ovom poslu prištinskim vlastima su SAD i Velika Britanija, a dežurne adrese za obezbjeđivanje naoružanja su Njemačka i Turska, zaključuje list.

Ruska vojska dala poslednju šansu “Azovu”, u Marijupolju opkoljeno i 400 stranih plaćenika

KPN: Svi na narodni skup ‘Sloboda’ na Trgu Krajine