in

Boris Tadić: Protiv sam “srpskog sveta”, a Dodik vodi opasnu politiku

FOTO Tanjug - TARA RADOVANOVIC

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u razgovoru za „Avaz“ prokomentirao je aktuelne političke odnose na prostoru zapadnog Balkana. Tadić ističe kako je najveći problem na Balkanu to što kao posljedica rata postoji bazično nepovjerenje među narodima i državama, ali da to neće moći biti prevaziđeno sve dok politički lideri ne budu promijenili svoju retoriku i ponašanje.

Moja politika je potopljena

– Današnja politika je potpuno suprotna od onoga što sam ja radio. Ja sam bio potpuno iskreno za pomirenje i rješavanje problema. Ali i kada sam ja obavljao dužnost predsjednika, suočavao sam se s ogromnih nepovjerenjem i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, s ogromnim predrasudama koje je trebalo razbijati, tvrdi Tadić.

Ipak, Tadić tvrdi da je politika koju je on vodio u međuvremenu doživjela poraz na ovom prostoru.

– Taj pokušaj promjene političkog hoda na zapadnom Balkanu koji smo mi započeli 2004. godine, Ivo Josipović i ja, ja sa Sulejmanom Tihić, itd., vrlo brzo je potopljen i opet smo se vratili na ono staro. To je za mene tragedija, smatra Tadić.

Iza Dodikove politike stoji strategija

Kada su u pitanju posljednji potezi Milorada Dodika koji je najavio jednostrano preuzimanje čitavog niza nadležnosti države od strane entiteta RS, bivši predsjednik Srbije ističe da iza njegovog djelovanja stoji smišljena strategija.

– Nisam siguran da je ponašanje Dodika izmaklo kontroli. Mislim da iza njegovog djelovanja itekako stoji strategija. Ne treba ni njegovu politiku posmatrati jednoznačno. U nekim stvarima koje govori Dodik ima pravo. S druge strane zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način. U vrijeme mog mandata nije se tako ponašao. Ja smatram da je Dodikova politika vrlo opasna politika i mislim da nema nikakvog razloga za takva zaoštravanja, ističe Tadić.

Ima blizance

Tadić pak naglašava da Dodikove poteze i politike direktno podstiču i provokacije s bošnjačke strane.

– Ima i Dodik i od strane bošnjačkih političara svoje blizance koji ne shvataju da oni svojim politikama i svojim izjavama izazivaju Dodikovu reakciju. Kada bošnjački političari kažu da bi odmah priznali nezavisnost Kosova, ne razumiju da odmah prave korak prema nezavisnosti Republike Srpske i da Dodiku otvaraju vrata za njegovu reakciju, I da on ima opravdanje za svoju reakciju. Dodik pak vezuje svoj politički opstanak za opstanak Republike Srpske. To je potpuno neprihvatljivo, smatra Tadić.

DA „Otvorenom Balkanu“, NE „srpskom svetu“

Tadić navodi da je „Otvoreni Balkan“ dobra ideja koja je pak kompromitovana istovremenim promovisanjem ideje „srpskog sveta“.

– Otvoreni Balkan naišao je na skepsu zbog tog besmislenog koncepta „srpskog sveta“, koji je zasjenio jednu dobru ideju. Mi koji nismo članice Evropske unije treba da na našem prostoru kreiramo sve što liči na EU. I u Evropi će nas više cijeniti ukoliko sami nešto postignemo, bolje nego da nam neko nešto daje. Ideja „Otvorenog Balkana“ je bila naša ideja i mi smo zagovarali takav koncept. Sve što može omogućiti slobodno kretanje, dobara, ljudi i usluga, na jedan pravedan način, dobro je za ovaj prostor. Ali ono što ja nikako ne mogu da podržim je koncept „srpskog sveta“. To je replika „ruskog sveta“ koji je imao potpuno drugačiju dimenziju kada je bio lansiran kao ideja. Šta ako se na „srpski svet“ odgovori bošnjačkim ili hrvatskim svijetom? Onda opet dolazimo u sukob. Čitava ideja treba da bude pomirenje, saradnja, traženje zajedničkih interesa i stvaranje arhitekture na Balkanu koja će obezbijediti dugoročnu stabilnost i mir, smatra Tadić.

Poplave u Sarajevu: Vatrogasci evakuišu građane, ugrožene desetine kuća

Elektro Bijeljina tuži građane zbog duga od jednog feninga!?