in

Blokade i protesti širom Srbije

Više ekoloških organizacija, građanskih pokreta i udruženja i dio opozicije učestvuju danas na protestima i blokadama saobraćajnica i mostova širom Srbije.

Organizatori pokret “Kreni-Promeni” i Ekološki ustanak saopštili su da će ove subote mirne blokade biti duže nego prošlonedjeljne koje su trajale sat vremena. Učesnici blokada i protesta zahtijevaju da se izmijeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a da predsjednik Aleksandar Vučić ne potpiše izmjene Zakona o eksproprijaciji. Ova dva zakona dovode u vezu sa lakšom realizacijom planova kompanije “Rio Tinto” da otvori rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji.

Građani su u Beogradu blokirali most Gazela i auto-put kod Centra “Sava”.

Kako javlja reporter RTS koji se nalazi kod Mostarske petlje, došlo je do koškanja učesnika protesta sa kako se pretpostavlja vozačima koji su htjeli da prođu.

Organizatori su ranije naveli preko 50 lokacija na kojima će biti organizavni protesti i blokade, kao i da će neke biti pješačke, a da će na pojedinim punktovima automobilima blokirati puteve i tako zaustaviti saobraćaj.

Reagujući na najave današnjih blokada oglasio se MUP i saopštio da “Ministarstvo unutrašnjih poslova, još jednom, želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova”.

“Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova”, navodi se u saopštenju MUP-a.

“Još jednom podsećamo građane da prijave zbog blokade puteva i saobraćaja mogu izvršiti pozivom na broj 0800104103. Takođe, prijava nasilja usled blokade puteva i saobraćaja može se izvršiti i putem mejla, slanjem poruke na adresu [email protected]”, ističe MUP.

Mobilni timovi Institucije Zaštitnika građana će, kako je najavljeno, pratiti postupanje pripadnika policije tokom javnih okupljanja građana na ulicama nekoliko gradova Srbije.

Otpočelo uklanjanje šest kioska “SHOP&GO”

Održana vanredna sjednica Predsjedništva bez Dodikovog prisustva