in

Bijela kuća pozvala Beograd da povuče vojsku, a Prištinu da povuče policiju

Glavni zamjenik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost DŽonatan Fajner pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije, a Prištinu da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije.

Fajner je tokom razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem izrazio zabrinutost zbog tenzija na sjeveru Kosova i Metohije i pozvao obje strane da preduzmu korake s ciljem deeskalacije situacije, objavljeno je na sajtu Bijele kuće.

U razgovoru sa Vučićem, Fajner je pozvao Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i da spusti nivo borbene gotovosti.

Takođe, pozvao je Beograd da apeluje na građane koji protestuju na sjeveru Kosova i Metohije da demonstracije ostanu mirne.

U razgovoru sa Kurtijem, Fajner je pozvao Prištinu da omogući novoizabranim predsjednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

On je pozdravio, kako je saopšteno, spremnost Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore.

Fajner je ponovio da SAD očekuju od obje strane da se ponovo angažuju u dijalogu uz podršku EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu.

Nosimo polovnu odjeću i iz Nigerije

Danas nestabilno, ponegdje pljuskovu sa grmljavinom