Predsednik Skupštine Crne Gore i Demokrata Aleksa Bečić ponovo je sinoć izneo niz optužbi na račun zvaničnog Begrada za stanje u toj državi nakon usvajanja nove rezolucije o Srebrenici i opoziva ministra pravde Vladimira Leposavića, te pozvao vlasti u Srbiji da izruče, kako je rekao, osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

“Oni koji sad kažu da nekim od nas treba zabraniti ulazak u prijateljsku i bratsku Srbiju, neka oni samo dozvole gospodinu Maroviću da se vrati tamo gde treba da se vrati i ne brinu o nama… Neka oni omoguće ostvarenje vladavine prava i da se Marović vrati direktno u Spuž”, rekao je Bečić u intervjuu za TV Vijesti.

Vlastima u Srbiji zamera što, kako kaže, sebe nazivaju patriotama, a njega proglašavaju izdajnikom.

Kao primer je naveo to što je Srpska lista učestvovala na izborima na Kosovu, ušla u kosovsku vladu, parlament, polagala zakletvu na kosovskom ustavu i slušala himnu Kosova.

“Oni hoće da sačuvaju za sebe otvorena svaka međunarodna vrata. Srbija uvodi sankcije Belorusiji. Ne možete to pročitati u medijima i tabloidima, a nas hoće da uvuku u sukob sa međunarodnom zajednicom i da bi možda olakšali povratak nekima na vlast. To im se neće dozvoliti”, naveo je Bečić, koji podržava aktulnu vladu na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i protivi se novim izborima.

Tvrdi da se na preminulog mitropolita Amfilohija danas pozivaju oni kojima on, kako je rekao, nije dozvoljavao da dođu u Crnu Goru, oni koje nije pozivao da budu “zajedno sa nama” na litijama, ili oni koje je “duhovno sahranjivao”, i o njima izgovarao najteže reči.

Za reakcije iz Srbije na pomenutu rezoluciju, Bečić je rekao da se tu radi o “produkovanju veštačkih tenzija da bi se sakrila istina”.

Tvrdi da usvojena rezolucija o Srebrenici “na daleko bolji način štiti interes srpskog naroda nego slični akti koje je donosila Skupština Srbije.”

Na pitanje da pojasni svoju izjavu da je DF “poslušnik centra moći” van Crne Gore, Bečić je kazao da lideri Fronta “ne skrivaju” na koju se državu to odnosi.

“Oni su na Badnji dan, kad svi pravoslavni vernici unose badnjak u svoj dom, išli u Beograd i unosili badnjak u Kabinet predsednika Srbije…”, rekao je Bečić.

Uveren je, kaže, da unutar Demokratskog fronta postoje pojedinci koji vide politiku različito od lidera tog političkog saveza i ne slažu se sa, kako je rekao, “brutalnom kampanjom” koja se ovih dana vodila protiv njega, premijera Krivokapića i drugih predstavnika vlasti

Rekao je i da se trenutno u bojkotu parlamenta nalaze “one političke snage koje rade na polarizaciji društva (DPS i DF)”.

“Oni koji su znali u jednom danu da kažu za mene da sam četnik, drugi da sam izdajnik Srba, jedni da sam ruski, drugi da sam britanski igrač, američki čovek…”, naveo je, između ostalog Bečić.



Izvor:
Share.