in

Vlasnik građevinske firme optužen za smrt radnika

Foto: Freepik

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Sedina Hadžića zbog teškog krivičnog djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova, usljed kojih je stradao radnik.

Kako se navodi u saopštenju pomenutog suda, optuženog terete da je u svojstvu direktora firme Hadžić Gradnja odobrio izvođenje građevinskih radova na jednoj od privatnih kuća, a da pritom nije imao odobrenje opštinske službe nadležne za poslove prostornog uređenja.

“Zbog propusta koji su napravljeni u toku izvođenja građevinskih radova, 22. marta 2022. godine oko sedam sati i 30 minuta, radnik koji je bio bez zaštitne opreme pao je sa visine od 2,62 metara na betonsku ploču. Usljed zadobivenih povreda A.N. je preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”, navedeno je u saopštenju.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio sudu produženje mjera zabrane optuženom, tačnije, zabranu poduzimanja poslovnih aktivnosti šefa gradilišta te nadzornog organa za firmu Hadžić Gradnja, potom, zabranu posjećivanja svih gradilišta na kojima firma izvodi građevinske radove i zabranu sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima i radnicima firme Hadžić Gradnja.

Za glavni pretres sudu je predloženo saslušanje 13 svjedoka, šest vještaka i izvođenje više od 100 materijalnih dokaza.

Strašan projektil sina Dejana Stankovića

Kućni pritvor uhapšenima zbog diploma