in

Veličanje ratnog zločina u Sarajevu

Udruženje “Zelene beretke”, poznato po svojoj istoriji kao paravojna bosnjačka jedinica, danas je otvoreno glorifikovalo svoj ratni zločin počinjen u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine. Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, tokom ovog brutalnog događaja poginulo i ubijeno je najmanje 28 pripadnika JNA.

Ovaj zločin je bio predmet istrage Tužilaštva BiH koje je 20. novembra 2018. godine donelo naredbu o ponovnom otvaranju istrage u predmetu “Dobrovoljačka”. Sud BiH je u maju 2022. godine potvrdio optužnicu protiv 10 osoba, među kojima se nalazi i Ejup Ganić, kao član Predsjedništva RBiH, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

U decembru 2022. godine, Sud BiH je takođe potvrdio optužnicu protiv Kerima Lučarevića za ovaj zločin.

Ovaj skandalozan događaj podseća na bolnu prošlost Bosne i Hercegovine, ističući potrebu za pravdom i suočavanjem sa prošlošću kako bi se osiguralo da se slični zločini nikada više ne ponove.

Andreana Čekić i Jovan Perišić ponovo stižu u Bijeljinu za nezaboravan noćni provod!

Ruski vojnici ušli u američku bazu u Nigeru. Američki vojnici su još uvijek tamo