in

Uznemirujuće scene iz BiH: Uniforme, ratne zastava i povici Alahu akbar

Dok su sarajevskoj javnosti usta puna Republike Srpske koja im ovih dana predstavlja trn u oku, istovremeno ćute na uznemirujući marš u Bužimu.

Tradicionalno svake godine u Bužimu defiluju uniformisani, maskirani Bošnjaci koji uz povike Alahu akbar i uz ratne zastave Armije BiH demonstriraju silu.

Zbog obilježavanja 9. januara iz Sarajeva danima zovu razne ambasade i traže od njih osuđujući stav. Danas kada uznemirujuće slike po ko zna koji put dolaze iz Bužima, o svemu ćute. Nijedan medij nije izvijestio o dešavanjima u ovom mjestu.

Na ovom defileu mogu se primijetiti i osobe u uniformama Oružanih snaga BiH. Važno je sve ovo, jer je ministar odbrane BiH Sifet Podžić naredio pokretanje postupka protiv zamjenika Mirka Okolića i još pet pripadnika OS BiH zbog učestvovanja u obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske.

Dok su povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci defilovaje legitimne formacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u Bužimu je malo toga legitimno. Oni zabrinuti za omladinu u BiH koji zbog nje protestuju u gradovima širom Evrope pod parolom “za mir u BiH” mogu da primijete i veliki broj mladih ljudi koji učestvuju u ovoj bužimskoj tradiciji.

Treba napomenuti da je ATV prethodnih godina bio izložen prijetnjama zbog izvještavanja o dešavanjima u Bužimu. Nakon našeg pisanja reagovali su pojedini međunarodni faktori koji su osudili ovaj čin, ali je sve vrlo brzo zaboravljeno.

Doček Pravoslavne nove godine na Trgu u Bijeljini

Satima stajala u redu s navijačima misleći da je red za vakcinu