in

Uhapšen Fikret Abdić

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Fikreta Abdića, načelnika opštine Velika Kladuša, za kojim je bila raspisana crvena potjernica na zahtjev hrvatskog Interpola.

Portparol SIPA Jelena Miovčić za Srnu nije mogla da potvrdi ovu informaciju koja je objavljena sinoć na stranici Laburističke stranke BiH, gdje je objavljen i video iz Abdićevog stana, na kojem se čuje kako ga pripadnici SIPA upoznavaju o procedurama i njegovim pravima.

Potjernica za Abdićem raspisana je zbog krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja i položaja počinjenog 2000. godine.

Abdića hrvatsko poravosuđe tereti da je 27. januara 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva, uz pomoć sina Ervina sastavio fiktivni ugovor o zajmu kuće i gradilišta u Voloskom sa sporazumom o prenosu prava vlasništva.

On je za ovo nepravosnažno oslobođen 2015. godine, ali je Vrhovni sud Hrvatske tu presudu ukinuo 2019. godine i naložio da suđenje počne ispočetka.

Abdić je 2002. godine u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj krajini, a 2005. godine hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Nakon što je izdržao dvije trećine kazne, pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Kiseonik stigao na UKC RS

Pijani muškarac satima s policijom tražio sebe