Štab Civilne zaštite Grada Bihaća donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Grada Bihaća.

Na sjednici štaba Civilne zaštite Grada Bihaća razmatrane su informacije sa terena. Konstatovano je da u Gradu Bihaću nema stradalih ili povrijeđenih uslijed poplava.

“Jedinica CZ za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog krsta Grada Bihaća i organizacije Pomozi.ba cjelodnevno je vršila dostavu hrane i pitke vode za mještane naselja Klisa do kojeg je odsječena putne komunikacije”, saopštili su iz Civilne zaštite.

Istaknuto je da je uspostavljena putna komunikacija Kulen Vakuf – Martin Brod koja je bila prekinuta.

“Trenutno je dio magistralne ceste u naselju Kostela zatvoren za saobraćaj. Na svim rizičnim putevima regulaciju saobraćaja vrše pripadnici MUP-a USK. Jedinica za čistoću CZ pri JKP Komrad neprekidno radi na punjenju vreća za pijesak i distribuiranju istih mjesnim zajednicama u komunikaciji sa predsjednicima MZ na terenu”, navodi se.

Ističe se da su na nekoliko lokacija angažirane i radne mašine, a Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić je lično obišao mjesne zajednice koje su suočene sa poplavama.

“Na terenu pri pomoći svojim sugrađanima su se dobrovoljno angažirali i brojni građani. Prema informacijama sa terena u MZ Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero privilica, Donje Prekonunje, Ozimice 1 – ul. Irfana Ljubijankića, Kralje – Vrkašić i Pokoj, tj. u desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno je preko 200 objekata i veliki broj poljoprivrednih površina odnosno usjeva. To je bio povod da Štab CZ Grada Bihaća na sjednici donese Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na području Grada Bihaća”, zaključuje se.Izvor:
Share.