Spomen-obilježje koje je sarajevska vlast postavila na Kazanima je spomenik sramote toga grada i nastavak prikrivanja zločina nad sarajevskim Srbima, rekao je dugogodišnji inspektor MUP-a Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

“Prikrivanje zločina na Kazanima govori o nastavku politike ustaškog pokreta još iz Drugog svjetskog rata, gdje znamo da je čitava BiH, a posebno Hercegovina puna jama gdje su bacani Srbi. Ista ta politika je nastavljena u Sarajevu”, rekao je Tuševljak za RTRS.

Jama Boguševac, istakao je on, zatrpana je raznim naslagama otpadnog materijala samo da bi se prikrilo koliki je zaista broj stradalih Srba u jami Kazani.

Prema njegovim riječima, nemoguće je utvrditi tačan broj ubijenih Srba u Sarajevu, zbog toga što je 1993. godine i početkom 1994. godine učinjeno sve da se taj zločin prikrije.

“Veoma mali broj tijela je pronađen, a mi imamo podatke da je samo kroz mrtvačnici u bolnici Koševu prošlo preko stotinu tijela. Ta tijela su nestala iz bolnice, i pronađena su godinama kasnije, samo dijelovi skeletnih ostataka pronađeni su na pomoćnom stadionu Koševo”, ispričao je Tuševljak.

Tuševljak je podsjetio da je već u aprilu ž92. godine krenula opšta hajka na Srbe, podsjetio na tzv. sabirališta, u kojima su ljudi bili mučeni, od kojih su mnogi završili na Kazanima, a jedini razlog je bilo srpsko ime i prezime.

On je naveo da nije bilo bitno kojoj se političkoj opciji pripadalo, da li je neko bio lojalan tadašnjim vlastima u Sarajevu, već je za njih samo bilo dovoljno ime i prezime.

“Ime i prezime vas je vodilo u podrum vaše zgrade ili vas je vodilo na Kazane”, istakao je Tuševljak.

Prema dosijeima kojima raspolaže MUP Republike Srpske, kaže on, na području deset sarajevskih opština ubijeno je više od 3.300 srpskih civila, a 273 krivične prijave se nalaze u Tužilaštvu BiH, kantonalnom i okružnom tužilaštvu, ali je samo mali broj predmeta je završen.

Za izjavu Jasmina Šljive, pripadnika 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cace, o silovanjima žena, djevojaka i djevojčica, što se provlačilo i kroz medije, Tuševljak je rekao da je samo jedna u nizu kojima raspolaže MUP.

Dovoljno je, kaže, da neko ko želi dođe do informacije o akciji Trebević 2 koja je tada sprovedena u Sarajevu i vidi izjave uhapšenih pripadnika 10. brdske brigade dok su bili u zatvoru, a koje su pričali zatočenim Srbima.

“Te izjave su monstruozne, nemaju sudski epilog, niko nije odgovarao, a mnogi neće ni odgovarati”, dodao je Tuševljak.

On je naveo da ga interesuje šta je bilo juče u glavama onih na Kazanima kada su bacali pogled preko ograde prema jami, da li su osjetili kosti, duhove Sarajevskih srba.

“Onaj ko dođe gore vidjeće spomenik sramote Sarajeva, ali će vidjeti i jamu Kazane i osjetiti duhove sarajevskih Srba koji su stradali i tu i na mnogim drugih mjestima u ovome gradu”, rekao je Tuševljak.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila. Sumnja se da je broj žrtava veći jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.Izvor:
Share.