in

Subvencija za kupovinu e-auta je povlastica bogatima

Vlada FBiH je prije nekoliko dana donijela odluku kojom se u svrhu podsticaja za kupovinu električnih automobila odobrava 498.000 KM u vidu subvencije za 89 novih vozila na električni pogon.

Kako je prošle godine rečeno, subvencija za kupovinu jednog električnog automobila iznosila je 10.000 KM.

“Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa korisnicima finansijskog podsticaja sklopiti ugovore o dodjeli podsticaja, sa definisanim pravima i obavezama ugovornih strana, a korisnicima koji zaključe ugovor sa Federalnim ministarstvom sredstva će biti uplaćena na njihove račune”, pisalo je u saopštenju Vlade FBiH prije nekoliko dana.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 10 mjeseci ove godine uvezeno je 208 električnih automobila koji su koštali 16.203.953 KM računajući plaćene dažbine.

To znači da je prosječna vrijednost uvezenog električnog automobila oko 78.000 KM.

Ipak, ovu cifru novca samo rijetki mogu izdvojiti kako bi kupili automobil, posebno u situaciji visoke inflacije i poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednje Bosne iz Travnika, smatra da su električni automobili skupi, te da ovu subvenciju u Federaciji BiH dobijaju vjerovatno samo bogatiji građani.

“Još nema hibridnih polovnih vozila koja bi bila jeftinija. Ova pomoć je samo povlastica za bogate koji sebi mogu priuštiti skupa nova vozila. Većina građana to ne može. Vidim prednost i korist ovih subvencija sa ekološke strane, ali obični građani neće moći ni u bliskoj budućnosti da to sebi kupe”, kazao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, ova sredstva bi se u uslovima visoke inflacije i u moru poskupljenja osnovnih životnih namirnica mogla bolje iskoristiti.

“Na primjer, moglo bi se najugroženijim korisnicima subvencionirati grijanje, ili da se penzionerima ili drugim ugroženim kategorijama direktno pomogne kroz smanjenje cijena određenih proizvoda, te da se njima omogući da u određenim prodavnicama kupuju proizvode po nižim cijenama”, naglasio je Arnautović.

Ekonomista Igor Gavran kaže da Vlada FBiH ima mnogo značajnijih prioriteta, ali da je u prilično komotnoj poziciji zbog rekordnih javnih prihoda, tako da ova subvencija ne umanjuje značajnije njene opcije za pomoć ugroženim kategorijama.

“Ne može biti izgovor da ne pomažu nikome drugom i svejedno bi trebali angažovati dodatna sredstva za podršku privredi i građanima. Ali realno je da je potrebno poticati tranziciju na električna vozila, u čemu već jako zaostajemo i prijeti nam ili da postanemo ponovo otpad za ostatak svijeta kada se vozila na benzinski/dizel pogon budu zabranjivala svugdje ili veliki šok kada odjednom samo električna vozila budu dozvoljena”, navodi Gavran.

Zelenski najavljuje rat na Balkanu: Vjerujte mi, imam informacije..

Mesi fizički nasrnuo na protivnika u masovnom okršaju (VIDEO)