Vlada Federacije BiH najnovijim izmjenama postojećih zakonskih rješenja u vezi sa stanarskim pravima pokušava da legalizuje dosadašnju otimačinu srpske imovine u ovom entitetu i da stavi tačku na tu problematiku.

Kažu ovo sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući jedan od posljednjih poteza Vlade FBiH koja je krajem prošle sedmice utvrdila i Parlamentu na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a koji u konačnici vodi ka tome da će nekoliko hiljada Srba definitivno izgubiti svaku nadu da će doći do svojih predratnih stanova u ovom entitetu.

Kako su istakli iz Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske, čiji članovi su najviše pogođeni ovom odlukom, riječ je o neviđenoj lakrdiji koja nema nikakve veze s pravom i pravdom.

– Radi se o vojnim stanovima koji su dodjeljivani pripadnicima bivše JNA. Oni su u Srpskoj vraćeni predratnim vlasnicima. S druge strane, nama je to pravo uskraćeno u FBiH, a sada tu otimačinu pokušavaju legalizovati. Sličan diskriminatorski scenario, odnosno recept sproveden je i u susjednoj Hrvatskoj. Nažalost, živimo u takvoj zemlji u kojoj je i to moguće – poručili su iz ovog udruženja navodeći primjer penzionisanog pukovnika Milorada Dragića koji, iako je u Bihaću otkupio stan, već godinama ne uspijeva ući u njega, niti mu je dozvoljeno da ovu imovinu zakonski uknjiži na sebe.

Ovu pravnu borbu protiv vjetrenjača godinama vodi i Milorad Kutlešić, koji kaže da je na kraju bio primoran da 2018. pokrene tužbu protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da su nosioci stanarskog prava na vojnim stanovima i njihovi potomci sada dovedeni u situaciju da neće dobiti ni povrat stana ni adekvatnu novčanu nadoknadu.

Prijedlogom izmjena pomenutog zakona, kako je rekao, predviđeno je da se nosiocu prava koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a napustio je stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ stekao novo stanarsko pravo, raskida ugovor o otkupu stana u FBiH, te nema prava na njegov povrat, niti na upis prava vlasništva.

Oni koji su nakon 14. decembra 1995. ostali u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH i nisu stekli novo stanarsko pravo takođe neće moći izvršiti upis prava vlasništva, ali im je ostavljena mogućnost da dobiju naknadu u iznosu od 1.000 maraka po jednom metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.

– S obzirom na to da je od početka rata prošlo 30 godina, naknadu za stan će smanjiti za 30 odsto, a što u prevodu znači da će kvadrat stana biti plaćan 700 maraka, a realna tržišna vrijednost stanova u Sarajevu je iznad 2.500 maraka – upozorava Radanović dodajući kako se radi samo o nastavku političke kampanje oduzimanja srpske imovine u FBiH, a koja je započela još donošenjem akta o zemljišnim evidencijama kojima je omogućeno da se mnogobrojna srpska imovina proknjiži kao državna.

S njim je saglasan i delegat srpskog naroda u Domu naroda FBiH Goran Broćeta, navodeći da se radi o neviđenom pravnom nasilju i nastavku politike otimanja srpske imovine, jer nikome ne može biti uskraćeno stanarsko pravo koje je imao u nekom prethodnom periodu.

Legalizacija otimačine

Član Glavnog odbora SNSD-a Damir Ivetić potvrdio je za “Glas Srpske” da će vojni stanovi biti jedna od tema na sastanku predstavnika stranačkih odbora u FBiH, zakazanom za sutra u Glamoču. Ivetić je podvukao da je više nego jasna namjera federalnih vlasti da kroz nekoliko zakona legalizuju otimačinu srpske imovine, na čemu rade godinama unazad.

– To je nastavak političke agresije prema srpskom narodu u FBiH, a na sastanku ćemo sigurno doći do određenih zaključaka koje ćemo predočiti federalnoj, ali i republičkoj Vladi – rekao je Ivetić koji je predsjednik opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku u Posavskom kantonu.Izvor:
Share.