in

Srpska imovina u FBiH vrijedna desetine milijardi evra

Imovina koju Srbi imaju u Federaciji vrijedna je na desetine milijardi evra. Lica srpske nacionalnosti koja svoju zemlju u FBiH ne koriste 20 godina mogu da je izgube, ali postoji način da to spriječe.

Potvrdio je to u izjavi za “Nezavisne novine” Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

“Vlasnik treba da dođe u policijsku stanicu koja operativno pokriva imovinu koju posjeduje, te da u dva primjerka donese papir na kojem će stajati, recimo, ‘Ja, Marko Marković, iz sela Lohovo, pored Bihaća, tražim od Policijske stanice Bihać da zabrani pristup mom zemljištu u Lohovu svim licima koja nisu vlasnici niti suvlasnici’. Jedan primjerak predaje policiji, a drugi, koji će biti pečatiran i na kojem će biti naveden datum, uzima sebi”, pojasnio je Radanović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, drugi način je da se vlasnik zemlje obrati lokalnoj zajednici, odnosno opštini ili gradu u kojoj se imovina nalazi.

“Može u opštini predati zahtjev da opština preduzme sve neophodne radnje, uključujući i da obavijesti MUP, kako bi se njegova imovina zaštitila. Može i mailom da dopis pošalje MUP-u. Bitno je da ima dokaz, odnosno taj period od 20 godina”, pojasnio je Radanović, dodajući da to mogu uraditi i nasljednici imovine, s tim što moraju imati rješenje o nasljeđivanju.

Sve to, dodaje, zahtijeva vrijeme, ali kada jednom završe ovaj posao, onda su mirni. Prema njegovih riječima, oko 75 odsto od 400.000 Srba koji polažu prava na zemlju u Federaciji BiH uopšte ne obilazi svoju imovinu.

“Već smo ušli u generaciju koja, otprilike, zna tek gdje je selo odakle su mu roditelji”, pojasnio je Radanović.

Prema njegovim riječima, ako se uzme minimalna cijena od dva evra po kvadratu, ne računajući Kanton Sarajevo, gdje su nekretnine skuplje, imovina Srba u FBiH procjenjuje se na 15 milijardi evra.

“Ali mi tu govorimo o minimalnoj cijeni, koliko se plaća nekvalitetna zemlja kada se, recimo, radi eksproprijacija za auto-put. Dakle, nećemo pogriješiti ako kažemo da Srbi u FBiH imaju imovinu vrijednu na desetine milijardi evra”, rekao je Radanović.

I banjalučki advokat Milan Petković ističe da Srbi koji su napustili svoja ognjišta u FBiH moraju da uđu u posjede tih nekretnina.

“Najbitnije je da vlasnička prava ne zastarijevaju, ali neka prava posjeda mogu se izgubiti i onda mogu biti dugotrajne posljedice u smislu vraćanja tog prava. Vlasnici koji imaju svoje nekretnine u FBiH ne bi ništa smjeli prepustiti slučaju. Svako bi trebalo da izvadi sve potrebne dokumente, angažuje stručna lica, kako bi zaštitio svoju imovinu”, naveo je u izjavi za “Nezavisne novine” Petković, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema stavu iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, najveća opasnost za Srbe koji polažu prava na zemlju u Federaciji BiH je član 58 Zakona o stvarnim pravima FBiH. Dakle, u praksi, ako se Srbin ne pojavljuje i ne ukazuje da je zemlja njegova, a Bošnjak ili Hrvat koristi srpsku zemlju, protekom roka od 20 godina Bošnjak ili Hrvat ima pravo steći vlasništvo nad zemljom.

Radanović navodi da Srpska sprovodi postupak uspostave jedinstvenog katastra.

“Do sada je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove utrošila više od osam miliona KM na troškove pošte da bi svakog posjednika ili vlasnika pisanim putem pozvala da dođe da učestvuje u postupku. Istovremeno, FBiH je na pismeno pozivanje utrošila nula KM”, ističe Radanović.

Kako naglašavaju u Odboru, Bošnjaci i Hrvati blokiraju rješavanje statusnih prava Srba. Problem je, dodaju, jer Srba u FBiH ima svega oko 45.000, a 1991. godine živjela ih je 541.000.

Talibani objavili sveopštu amnestiju i pozvali građane da se vrate na svoje poslove

Krivokapić tvrdi da je bio ucijenjen da potpiše Temeljni ugovor sa SPC