in

Rektor potpisao rješenje o poništenju doktorata Sebije Izetbegović

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, potpisao je juče Rješenje o poništenju doktorata Sebiji Izetbegović, generalnom direktoru KCUS-a.

Rješenje je, kako prenosi Dnevni avaz potpisano u poslijepodnevnim satima i time je Škrijelj samo ispoštovao zahtjev Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Na ovaj korak Škrijelj se odlučio jer do kraja jučerašnjeg dana Senatu UNSA-e nije stiglo nikakvo rješenje o privremenoj mjeri Opštinskog suda u Sarajevu.

Mediji su juče prenijeli da je Opštinski sud u Sarajevu usvojio prijedlog određivanja privremene mjere osiguranja u slučaju poništavanja doktorata Sebije Izetbegović, a u obrazloženju je navedeno da bi neusvajanje te mjere osiguranja bilo otežano ostvarivanje prava predlagača mjere, čime bi pretrpjela štetu, odnosno štetne posljedice.

U suštinu ta mjera se odnosi na izvršenje Zaključka Senata UNSA koji je usvojen na vanrednoj sjednici održanoj 13. aprila, a na toj sjednici Senat je dao saglasnost rektoru da po nalogu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove provede postupak poništenja doktora Izetbegovićeve. Praktično, odlukom je sud odložio izvršenje tog zaključka i rektor bi trebao sačekati o novoj mjeri ili odluci suda.

Podsjećanja radi, Izetbegovićevoj je još ranije poništen i magisterij, a danas u 16 časova zasjedaće Upravni odbor KCUS-a na kome će se raspravljati hoće li Izetbegovićeva ostati na čelu ove zdravstvene institucije.

Paraobavještajni sistem u BiH: Neovlašteno prisluškivanje mađarskog ministra

Dačić: Zašto da štitimo integritet BiH i Ukrajine, a oni uzdržani o Kosovu