in

Povratnici u FBiH i njihova imovina sve češće meta napada: Pljačkaju Srbe uz prećutnu dozvolu vlasti

Srbi su sve češće na meti raznih vandala u FBiH koji im provaljuju u kuće, otimaju i sijeku šumu, skrnave groblja i spomenike, a sve to se, tvrde u srpskim udruženjima, odvija uz prećutnu saglasnost federalnih vlasti s ciljem trajnog protjerivanja sa tih područja.

Jedan od posljednjih napada na srpske povratnike i imovinu zabilježen je na teritoriji Zavidovića i Vozuće, a da je tek jedan u nizu, upozorio je danas predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević. Stalnim i neometanim uništavanjem srpske imovine, kaže, federalni organi nastavljaju ratnu politiku Alije Izetbegovića s ciljem da u miru dovrše etničko protjerivanje sa vjekovnih ognjišta. On je dodao da nastavljaju politiku ćutanja, ignorišući pozive udruženja.

– Provale u tri povratničke kuće na području Stoga desile su se 24. jula. Iz udruženja smo dostavili zahtjev lokalnoj vlasti i policijskoj stanici u Zavidovićima da se održi zajednički sastanak na kojem bi se razgovaralo o poboljšanju bezbjednosne situacije i zaštiti imovine Srba, a odgovora još nema – izjavio je Srni Blagojević.

U međuvremenu su se desile još dvije provale, od kojih je jedna klasična demonstracija moći jer je izvršena dok je stariji bračni par spavao u toj istoj kući. Da su lopovi sigurni da neće biti procesuirani, Blagojević ukazuje i na primjeru krađe srpske šume s obzirom na to da se lageri neobilježenog drveta nalaze u centru Vozuće, a niko od nadležnih ništa ne preduzima.

– Zbog takve ignorantske politike vlasti u FBiH sve veći broj povratnika odlučuje da provale i ne prijavljuje. Niko se ne osvrće na povratničku populaciju. Očigledno je da smo statistička greška u Zavidovićima, i ne samo u ovoj opštini, već od Zenice, Žepča, Banovića, Živinica i dalje prema Tuzli – upozorio je Blagojević i dodao da federalne vlasti čekaju i da priroda odradi svoje kada je riječ o malobrojnoj starijoj populaciji Srba povratnika, a mladima šalju poruku da tu nemaju šta da traže.

Sa Blagojevićevim tvrdnjama saglasan je i predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović. Za “Glas” ističe da, kada povratnici odu za poslom u Doboj, Modriču ili neku drugu sredinu, u povratku zatiču opljačkane kuće.

– Isječeno je više od 300 hektara srpske šume i dosta toga se dešavalo u selima. Gdje nikada nije bilo džamija, prave ih. Na svaki način zagorčavaju ljudima život i žele da ih protjeraju sa ognjišta. Da je Srbima u FBiH samo 30 odsto slobode i prava koja Bošnjaci imaju u Srpskoj, bili bi srećni, a ovako uvijek se, kao, zavode predmeti, istražuju N. N. lica, a nikada ništa se ne završi. Niko ne odgovara – rekao je Radanović.

Sve ga, kako je opisao, podsjeća na težak život Srba na Kosovu i Metohiji i torture kojima su izloženi.

– Velikobošnjačka politika perfidno sprovodi aktivnosti da se Srbima stvori takva atmosfera da tu ne mogu opstati, posebno na prostorima gdje im je smetala srpska zemlja. To rade potpuno isto kao Albanci na Kosovu od kada im je data maksimalna autonomija, od druge polovine prošlog vijeka. Vidimo paljenja, pljačkanja, fizičke napade – zaključio je Radanović.

Zaštita

Zoran Blagojević je izrazio bojazan da su povratnici prepušteni sami sebi i da su otvorena pitanja “da li će se nešto činiti ili srpski povratnici sami treba da traže način da se zaštite”. Porazno je, dodao je, i to što međunarodna zajednica stalno zagovara jedinstvo i zaštitu lične imovine u BiH, ali da toga očigledno nema u FBiH i niko zbog toga ne odgovara.

Helikopterski servis ponos Srpske – Superheroji našeg vremena

Hladnokrvni Partizan posle drame eliminisao Soči!