in

Poglavar islamske zajednice u BiH na udaru kritika, pominjao mogućnost novog rata

Poglavar Islamske zajednice u BiH, Husein Kavazović izložen je žestokim kritikama nakon što je u jednom intervjuu spomenuo mogućnost novog oružanog sukoba u zemlji.

Reis Kavazović kazao je, u intervjuu za lokalnu televiziju “MTV Igman” iz Sarajeva, emitovanom proteklog vikenda, kako je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebno je veliki izazov za Bošnjake koji moraju biti spremni braniti državu kako su to činili i tokom rata od 1992. do 1995. godine.

“Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, izjavio je reis Kavazović.

Istakeo je kako niko ne treba imati iluzije da će Islamska zajednica šutjeti pred pritiscima i pred planovima koji bi mogli ugroziti mir i suverenitet BiH te sigurnost Bošnjaka.

Njegove su izjave odmah naišle na osude, koje je prvi izrekao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. U komentaru na Twitteru utvrdio je kako se reis Kavazović danas ponaša poput pokojnog predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića odnosno kako je “spreman žrtvovati mir za BiH”.

“Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima”, izjavio je Dodik.

Njemu su se u osudama ubrzo pridružili stranački saradnici, uključujući tu sadašnju predsjedavajuću Predsjedništva BiH, Željku Cvijanović, koja je optužila Kavazovića da nakon brojnih ranijih “zapaljivih izjava” sada “prijeti oružjem” .

Kazala je kako institucije države BiH nisu vlasništvo reisa niti samo jednog naroda nego pripadaju svima.

“Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a prijetnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu”, izjavila je Cvijanović.

Osudama reisovih izjava u ponedjeljak se pridružio i Hrvatski narodni sabor (HNS), na čijem je čelu Dragan Čović.

Iz te su koordinacije hrvatskih stranaka u BiH saopštenjem iskazali “zgražavanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera”, a pritom su istakeli kako se teško stečeni mir u BiH nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje.

Međunarodnu su zajednicu, kao i bošnjačke političare, pozvali da i oni osude Kavazovićevu izjavu i time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH. “U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtjevamo hitno i javno izvinjenje povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara”, stoji u saopštenju HNS-a, prenosi “Jutarnji”.

U Crnoj Gori brutalno pretukli dječaka zbog majice sa obilježjem Crvene zvezde

Direktorici Kliničkog centra oduzeto akademsko zvanje magistra medicinskih nauka