Pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo zaplijenili su više od 81.000 evra, ali i stotine dokumenata poput pasoša, ličnih karata i vozačkih dozvola, te uhapsili i podnijeli izvještaj protiv tri lica, koja su prijavljena za krijumčarenje osoba.

Izvještajem su obuhvaćeni Kareem Baban Mohammed (33), državljanin Iraka, Ilhan Onen (37), državljanin Turske i Emir Njemčević (51), državljanin BiH, a za sve njih je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor.

Naime, kako su “Nezavisne novine” pisale, 1. septembra su sarajevski policajci uhapsili Onena na području opštine Novo Sarajevo, te ličnim i pretresom stana koji je koristio pronašli i oduzeli više stotina različitih dokumenata: pasoša, ličnih karata, vozačkih dozvola, te drugih dokumenata i javnih isprava izdatih u Turskoj.

“Takođe, pronađen je gotovi novac od 27.700 evra, kao i određena količina gotovog novca u TRY i RSD valuti”, naveli su iz sarajevske policije.

Istog dana uhapšen je i Njemčević, te je tokom pretresa poslovnih prostorija u njegovom vlasništvu pronađeno i oduzeto 53.560 evra, a sumnja se da potiču iz ovog krivičnog djela.

Takođe, uhapšen je i irački državljanin, kod kojeg je u pretresu pronađena i privremeno oduzeta gotovina u evrima i markama.

“Za ove tri osobe se sumnja da su članovi međunarodne organizovane grupe koja se bavi krijumčarenjem osoba, na način da su prevodili ili omogućavali različitim osobama nezakonit prelazak državne granice BiH, uz njihov lični pristanak”, rekli su iz MUP-a KS.

Iz Tužilaštva BiH rekli su da su osumnjičeni pod istragom zbog sumnje da su, djelujući kao dio međunarodne organizovane kriminalne grupe, nekoliko mjeseci učestvovali u krijumčarenju većeg broja državljana Turske, kao i drugih zemalja, koje su ilegalno transportovali u BiH, pronalazili im smještaj i prevoz iz Sarajeva prema USK, odakle su krijumčareni dalje prema Hrvatskoj i drugim zemljama EU.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su djelovali u koordinaciji sa drugim osobama koje se nalaze na području Turske i BiH. Prilikom hapšenja i pretresa zaplijenjena je veća količina novca, kao i putne isprave i dokumenti više od 400 osoba, državljana Turske, za koje se sumnja da su prokrijumčareni u zemlje EU”, naveli su iz Tužilaštva BiH.Izvor:
Share.