in

Nakon što je osuđen na 4 godine zatvora Novalić potpisao memorandum o rekonstrukciji zatvorske zgrade

Premijer FBiH Fadil Novalić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o rekonstrukciji dijela zgrade u kojoj je smješten Kazneno-popravni zavod Sarajevo (objekat Miljacka), a za potrebe proširenja Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu.

Zanimljivo je da je Novalić svoj potpis na ovaj dokument stavio dan nakon što je u Sudu BiH osuđen u predmetu “Respiratori” na četiri godine zatvora.

Dokument precizira saradnju federalne i kantonalne vlade, te VSTS-a BiH, na unapređenju zatvorskog sistema u FBiH.

Riječ je o osiguranju uslova za sprovođenje projekata izgradnje novog KPZ-a Miljacka na lokalitetu Igman – Blažuj, te poboljšanju uslova rada Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu putem rekonstrukcije zgrade Palate pravde u Sarajevu.

Potpisanim memorandumom definisano je da će Vlada Federacije, nakon iseljenja KPZ-a Miljacka iz dijela objekta u Ulici Branilaca Sarajeva, ove prostorije do 1. jula ove godine predati Kantonalnom i Opštinskom sudu u Sarajevu, a za čije potrebe će biti rekonstruisane i adaptirane.

Đurović: Odluka o rušenju nelegalnih objekata Đukanovića zakonita

PDP ostao bez jednog odbornika u Skupštini grada Banjaluka