in

Marfi poslao pismo Nikšiću sa smernicama kako da vodi Vladu FBiH

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi uputio je pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću te njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću gdje se osvrnuo na rad Vlade FBiH, ali i na projekte koje je, prema željama samog Marfija, potrebno realizovati u budućnosti.

U podužem pismu Marfi je Nikšiću i ostatku Vlade FBiH jasno poručio šta očekuje od njih da urade.

Od finansija, primjenama zakona o korupciji pa čak i do dodjeljivanja koncesija… Sve su to želje Marfija izražene u pismu upućenog premijeru jednog entiteta jedne “suverene” zemlje.

“Želimo vam skrenuti pažnju na jedno hitno pitanje od izuzetne važnosti za finansijsku stabilnost i ugled BiH. Usklađenost zemlje sa međunarodnim standardima u oblasti sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, ocjenjuje Odbor stručnjaka Savjeta Evrope za SPN/FT tj. MONEYVAL, a postupak ocjenjivanja završava u februaru 2024. godine. Ukoliko se do tada ne ispune međunarodni standardi, postoji realna mogućnost da se BiH ponovo nađe na listi jurisdikcija Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca i Evropske unije sa strateškim nedostavima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma”, naveo je Marfi.

“Dana” napravila haos: Katastrofalne slike ruinirane zemlje, ima mrtvih!
Tu se Marfi ne zaustavlja već i prijetećim tonom upozorava na posljedice.

“Stavljanje na te liste povlači za sobom političke, ekonomske i finansijske posljedice po državu. Ključni korak u pravcu ispunjenja međunarodnih uslova jeste usvajanje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, usklađenog sa pravnom stečevinom EU. Još uvijek se čeka na imenovanje nadzornih tijela u FBiH, što koči finalizaciju zakona i negativno utiče na usklađenost BiH sa standardima u oblasti SPN/FT”, navodi se u pismu, piše “Istraga.ba”.

Za američkog ambasadora ima i drugih bitnih stavki koje Vlada FBiH mora da uradi.

“Drugi važan prioritet za Vladu FBiH je sprovođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH, koji je usvojen 2014. godine. Očekujemo da Vlada FBiH bez odlaganja osigura privremene i stalne prostorije za specijalizovane odjele. Ambasada SAD i EU su spremni pomoći Vladi FBiH i osigurati značajnu podršku u sprovođenju tog Zakona. Stvaranje održivog i djelotvornog sistema za borbu protiv korupcije će dugoročno omogućiti veći prosperitet za građane FBiH. Potrebno je hitno provesti socio-ekonomske strukturalne reforme kako bi se odgovorilo na glavne izazove koji ugrožavaju konkurentnost te kako bi se postigao dugoročni i održivi rast koji će građani osjetiti”, pojasnio je Marfi.

I obnovljivi izvori energije su nešto oko čega Marfi ima svoje želje.

“Potrebno je ubrzati energetsku tranziciju FBiH pdosticanjem ulaganja u obnovljive izvore energije što postaje sve važnije sa približavanjem uvođenja mehanizma EU za prilagodbu ugljenika na granicama. Reforma preduzeća u državnom vlasništvu se mora ubrzati. Krajnji cilj je poboljšati mehanizme nadzora i transparentnost. Racionalizovati operacije, osigurati stručno i apolitično upravljanje. Praksa biranja rukovodstva u tim preduzećima na temelju politike mora prestati”, stoji u pismu ambasadora.

Možda i najzanimljiviji dio je svakako dodjela koncesija, posebno kada su u pitanju aerodromi.

Nije ni tu stao, pa zahtijeva od Vlade FBiH da smanji “socijalne doprinose”, a sve kako bise, bar on tako tvrdi, pomoglo privatnom sektoru.

“FBiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije te podstaknuti privatna ulaganja. Konkretno, koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgađati. Hitno je potrebna nova politika tržišta rada, utemeljena na konkretnoj dijagnostici i jasno definisanim reformskim mjerama. Potrebno je napraviti razliku između aktivnih i pasivnih tražilaca posla kako bi zavodi za zapošljavanje mogli usmjeriti svoje resurse na one koji zaista traže posao. Privatni sektor mora biti motor rasta u FBiH. Vlada i Parlament moraju hitno usvojiti novi Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak kako bi što prije stupili na snagu. S obzirom na rekordan rast javnih prihoda, socijalne doprinose je potrebno maksimalno smanjiti kako bi se omogućio rast privatnog sektora”, zaključio je u svom pismu želja i zahtjeva američki ambasador.

Nakon ovog pisma ubrzo je reagovao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić, koji je na veoma zanimljiv način opisao kako mu izgleda ovakvo ponašanje jednog ambasadora.

“Neka sa premijerske stolice ustane Nikšić da sjedne Marfi”, napisao je Tadić, aludirajući na to da je Marfi do pojedinosti Nikšiću izdiktirao kako da vodi Vladu.

Crnadak i rupe u pamćenju: Ivanićevu ostavku nije tražio, ali zato traži Dodikovu

Prošla kroz znak stop pa zaglavila na šinama, voz udario u auto (VIDEO)