in

Macanov advokat priznao da je njegov klijent išao da krade automobil, ali ne i da “puca u državu”

Foto: I. L./Klix.ba

Pred sudskim vijećem Kantonalnog suda Sarajevo danas je održan glavni pretres u suđenju za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Sudsko vijeće, kojem u ovom predmetu predsjedava kantonalni sudija Igor Todorović, glavnim pretresom otvorilo je suđenje u predmetu o ubistvima sarajevskih policajaca.
Nakon čitanja cjelokupne optužnice tužiteljica Aide Topalović i Šejle Heljić, trojica optuženih u ovom predmetu – Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković – ostali su pri svom ranijem iskaznju i još jednom se izjasnili da “nisu krivi” za ono što im se stavlja na teret, krivična djela “Ubistvo” i “Teška krađa”.

Uvodne riječi Tužilaštva KS

Uvodnim riječima, tužiteljice su saopćile kojim tokom će ići postupak u ovom sudskom procesu i kojim redosljedom će biti iznošeni dokazi. Tužiteljica Heljić je istaknula da će, nakon iznijetih svih dokaza, biti dokazano da su Marinković, Macan i Trifković počinili ono za šta se i sumnjiče.

Heljić je kazala kako će sud, nakon svjedočenja inspektora SIPA-a Alena Muratovića koji je bio vođa posebnog tima koji se bavio prikupljanjem dokaza u ovom predmetu, a koji se vezuju za podatke preko Sky i Anom aplikacije, biti “jasno šta je prethodilo izvršenju krivičnih djela”.

Tužiteljica Topalović je potom kazala kako su Marinković, Macan i Trifković i prije 26. oktobra – kada su policajci i ubijeni – nezakonito pribavljali automobile sa područja Kantona Sarajevo.

“Sa istim vozilom ‘Seat’ koji su otuđili u noći između 5. i 6. oktobra, su išli na Alipašino Polje 26. oktobra. U tom vozilu je bio i puškomitraljez kojim je Marinković na licu mjesta usmrtio Šehovića i Vujinoviću nanio povrede od kojih je poslije preminuo”, kazala je kantonalna tužiteljica.

Također, optuženi su i na svim datumima, koji se navode u optužnici, koristili automobil, u kojem su meta podaci pokazali da se nalazio kriptovani telefon.

Na kraju uvodne riječi kantonalnih tužiteljica, saopćile su i da će svjedoci u ovom predmetu biti stanari, policijski službenici, vlasnici mjesta boravka u Hercegovini gdje su svojevremeno optuženi boravili.

Iznošenje riječi odbrane trojice optuženih

Nakon iznošenja riječi tužiteljica, odbrana prvooptuženog Save Marinkovića i trećeoptuženog Marka Trifkovića je saopćila da, u ovoj fazi sudskog postupka, neće iznositi svoje uvodne riječi.

S druge strane, odbrana drugooptuženog Aleksandra Macana, advokat Duško Tomić, se odlučio za sopstveno obrazloženje u kojem je, između ostalog, spomenuo da njegov klijent nije kriv, već da je na Alipašino Polje – te oktobarske noći 2018. godine – došao da ukrade automobil, ali ne i da ubije policajce.

Na samom početku svog izlaganja, advokat Tomić je kazao kako nije teško braniti se istinom.

“Moj klijent je prenoćio kod mene, prvo me je odveo na Pale, potom na Alipašino Polje gdje se sve dogodilo, a potom smo zajedno došli u sud i on se predao. Moj klijent je jedini dozvolio fotografisanje jer nemamo šta da krijemo”, kazao je Tomić i nastavio:

“Dva su koncepta istine: jedna je odbrana šutnjom, a druga odbrana istinom. Obdukcija je pokazala da su se na tijelu Adisa Šehovića nalazili rane od puškomitraljeza, a jedna sporna stvar je što su se na licu mjesta nalazili i dva živa metka od pištolja. Postavlja se pitanje – odakle ta dva metka?”, pita se Tomić.

Potom, advokat Tomić je kazao kako njegov klijent nije vidio da su pucali ni prvooptuženi ni trećeoptuženi, a potom je i ukazao na činjenicu da se u optuženičkoj klupi nalaze trojica Sarajlija, koji su, prema optužnici, “pucali u državu”.

“Mi nećemo da šutimo jer puno dugujemo Sarajevu. Ovdje sjede Sarajlije sa optužbom da su ubili dva čestita policajca, da su ubili državu. Moj klijent je bio tamo, išao je da krade auto, ali ne i da ubije policajce. Lično mislim da samo Marinković zna motiv ubistva”, rekao je Tomić.

Sljedeće ročište zakazano je za ponedeljak, 10. februar, s početkom u 9:30 sati kada će svjedočiti inspektor Alen Muratović.

Pogledajte ko je uhapšen u akciji “MET” zbog droge

Imam Mahić saslušan u Kozarcu, vjernici ispred džamije davali podršku