in

Karić odgovorila Ćosiću: Nema promjene tabli dok sam ja na čelu Sarajeva

Nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću nakon što je gradu Sarajevo i opštini Stari Grad uputio zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija, kao i za promjenu naziva sarajevskih ulica, da za vrijeme gradske administracije na čijem je čelu neće biti promjene tabli.

– Srpski narod u BiH je konstitutivan narod i narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBIH-ovske BiH ali osporavanje istorijskih i sudski utvrđenih činjenica je nedopustiv – navela je Karićeva i pozvala gradonačelnika Istočnog Sarajeva da radena razvoju i zajedničkim projektima poput EYOF-a.

Ćosić je juče uputio gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

Zahtjev za uklanjanje tabli i naziva ulica sa uvredljivim sadržajem upućen je Benjamini Karić, predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću, načelniku opštine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i predsjedavajućem Opštinskog vijeća Mirzi Balatoviću.

U Ćosićevom zahtjevu od nadležnih institucija zatraženo je uklanjanje table na Gradskoj vijećnici u opštini na kojoj se nalazi natpis: “Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26.08.1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku BiH. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa, dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”.

Zatraženo je uklanjanje table u Ulici Ferhadija u opštini Stari Grad (bivša ulica Vase Miskina) na kojoj je napisano: “Na ovom su mjestu srpski zločinci 27.05.1992. godine ubili 26 građana Sarajeva”.

U obrazloženju je navedeno da tekstovi ovog sadržaja na obje postavljene ploče srpski narod kategorišu kao zločinački, agresorski, genocidan i na taj način se izaziva i podstiče mržnja prema srpskom narodu i vrijeđaju nacionalna osjećanja srpskog naroda u BiH.

Raketa “pancir-S” ispala iz kamiona, povrijeđen pripadnik Vojske Srbije

Aca Lukas žestoko o kolegama: Imjau po 5 stanova u Beogradu a traže pomoć od države, utovarajte ugalj