in

Dragan Čović: Ako Bošnjaci žele očuvati BiH, onda je vrijeme za dogovore

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bošnjaci ako žele očuvati Bosnu i Hercegovinu kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore, a Hrvati su partneri s kojima se može razgovarati, rekao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović.

Čović smatra da će Bošnjaci učiniti da se Federacija Bosne i Hercegovine transformiše kao dominantno entitet Bošnjaka u vrlo praktičnom smislu.

“Bit će nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za Bosnu i Hercegovinu, i dodao da je bošnjačka strana svjesna opasnosti poteza koje povlači.

Čović je poručio da Bosna i Hercegovina ima svoju budućnost i da njegov “optimizam nije presušio”, ali uz uvažavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da HDZ traži izmjene o načinu biranja Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine kroz legitimno predstavljanje.

“To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tom smjeru”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Čović je najavio da će poslije Vaskrsa biti održani sastanci kojima bi se, uz zvaničnike Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, pridružili predstavnici međunarodnih organizacija koje mogu pravno pomoći.

“Očekujem da je realno tokom maja usaglasiti ono što je moguće. Naš stav je jasan. Tražimo otklanjanje svih oblika diskriminacije”, poručio je Čović.

Nesvakidašnja lovačka priča: Zbog srndaća završio na banjalučkoj hirurgiji

Bijela kuća istražuje “neobjašnjive zdravstvene incidente” koje doživljavaju zvaničnici