in

Detalji akcije „Posrednik“: Uhapšeni osumnjičeni da su za 200-300 evra izdavali lažne potvrde o vakcinaciji

Foto: Pixabay

Policija je jutros osam uhapšenih u akciji „Posrednik“ predala u Tužilaštva Kantona Sarajevo, a terete ih za više krivičnih djela, odnosno izdavanje i prodajui falsifikovanih potvrda o vakcinaciji na području dva kantona.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić rekla je za portal Kliks da će osumnjičeni biti zadržani 24 časa, a u tom periodu će postupajući tužilac odlučiti od daljim mjerama.

Uhapšene osobe su, između ostalog, osumnjičene da su se u proteklom periodu udružile u grupu i za iznos od 200 do 300 evra posredstvom službene osobe u Domu zdravlja Kantona Sarajevo obezbjeđivale izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Među uhapšenima su radnici zdravstvenih ustanova u ova dva kantona.

Kliks navodi da su među njima i zaposleni u Domu zdravlja Kantona Sarajevo i Opštoj bolnici u Sarajevu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su, u sklopu operativne akcije „Posrednik” na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze uhapsili devet ljudi i pretresli stambene i pomoćne objekte i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti veći broj kovid potvrda i PCR testova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela.

Dodik: U Sarajevo dolazim blindiranim autom, ne osjećam se sigurno

Gorivo podiglo i cijenu obuke