Siniša Petrića zvani Zenica danas je u strogoj tajnosti sproveden sa aerodroma u Sarajevu u KPZ Foča, saznaje Faktor.

Petrić je izručen BiH iz zatvora u Španiji.

Ovaj zloglasni osuđenik je bio plaćeni ubica Zemunskog klana i navodno desna ruka Luke Bojovića.

O njegovoj molbi za ekstradiciju u BiH, ranije je odlučivao Okružni sud Banjaluka.

Oni su ranije detaljno objasnili po kojem osnovu su oni stvarno i mjesno nadležni za odlučivanje o ovom slučaju, te na koliko godina su mu izrečene zatvorske kazne za brojna krivična djela koja je počinio.

Iako su iz Suda u Banjojluci detaljno obrazložili sve kazne na koje je Petrić osuđivan u sudovima u Subotici, Nišu i Madridu, kao i vrijeme koje je do sada proveo iza rešetaka u tamošnjim sudovima, nije precizirano koliko mu je još ostalo zatvorske kazne da izdržava u BiH.

Iz Okružnog suda Banjaluka su naveli da se Ministarstvo pravde Kraljevine Španije obratilo Ministarstvu pravde BiH zamolnicom za priznanje i izvršenje presude osuđenog Petrića, a koji je državljanin BiH, za premještanje na izdržavanje kazne zatvora u BiH

“Ministarstvo pravde BiH je putem Ministarstva pravde RS zamolnicu proslijedilo Vrhovnom sudu RS da odredi mjesno nadležan sud za postupanje, te je Vrhovni sud RS rješenjem odredio Okružni sud Banja Luka kao stvarno i mjesno nadležan”, navedeno je.

Dodaje se da je 11. februara 2020. godine Okružni sud u Banjojluci – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, oraganizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odlučujući u postupku transfera osuđenog Petrića iz Španije u BiH, donio presudu kojom je odlučeno da se priznaje i da će se izvršiti u pogledu odluke o kazni pravosnažna presuda Nacionalnog suda Španije – Krivični odjel 3. Madrid, od 22. decembra 2014.godine.

Tom presudom Petrić je oglašen krivim zbog krivičnog djela organizovani kriminal i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i krivičnog djela posjedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja u trajanju od 10 godina. U kazne mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Za ta djela utvrđene su pojedinačne kazne zatvora od pet godina i deset godina, pa je Okružni sud u Banjojluci osuđenom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina u koju je utračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, saopšteno je ranije iz Okružnog suda Banjaluka.

Nadalje, 1. februara 2023. godine, Okružni sud u Banjojluci donio je presudu kojom se preuzima izvršenje pravosnažne presude Okružnog suda u Subotici, Republika Srbija, od 30. jula 2007. godine (ispravljene rješenjem istog suda od 4. septembra 2007. godine), u pogledu odluke o kazni osuđenom Petriću.

Precizirane su i sve pojedinačne presude na koje je osuđen Petrić u Subotici sredinom 90-tih godina i to – 13 godina za krivično djelo teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, potom 12 godina za isto krivično djelo, zatim dva puta po 15 godina za dva pomenuta krivična djela teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, zatim šest mjeseci za krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Kasnije ga je i Opštinski sud u Nišu, u septembru 2006. godine, osudio za krivično djelo laka tjelesna povreda na kaznu zatvora od jedne godine.

Već u septembru 2007. godine Petrić je pobjegao iz KPZ Sremska Mitrovica.Izvor:
Share.