in

Zločin nad JNA opet nije obilježen u Dobrovoljačkoj: Bošnjaci mogu u Prijedor, Srbi ne mogu u Sarajevo

Prošlo je 29. godina od napada snaga tzv. Armije BiH 3. maja 1992. na kolonu vozila JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. I nakon toliko godina nadležni u Sarajevu nemaju sluha za ljude iz Republike Srpske, koji žele da odaju počast nastradalim vojnicima.

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, kaže za Srpskainfo da Srbima nikada nije bilo dozvoljeno da uđu u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu, danas Ulicu Hamdije Kreševljakovića i odaju počast stradalima.

– Dozvoljeno je samo da se na godišnjicu stradanja dođe u ulicu prije nekadašnje Dobrovoljačke i tu su vijenci polagani – kaže Radanović.

On dodaje da MUP Kantona Sarajevo, kojem se podnosi zahtjev za okupljanje, nikad to nije odobrio.

– Oni su uvijek obrazlagali da ne mogu iz bezbjednosnih razloga da dozvole ljudima iz Srpske polaganje vijenaca. Onda su naši prihvatali sugestiju MUP da se vijenci postave na nekih 100 do 200 metara od Dobrovoljačke. Žalosno je da jedna majka svake godine dolazi da oda počast stradalome sinu, ali ni njoj nije dozvoljeno da priđe mjestu stradanja – kaže Radanović.

On ne vidi razlog zašto se Srbima ne bi dozvolilo polaganje vijenaca u Dobrovoljačkoj, kao što je Bošnjacima dozvoljeno da odaju počast na mjestima stradanja bošnjačkog naroda.

– Niko ne pravi problem u Prijedoru da se obilježi Dan bijelih traka, na trgu, u centru Prijedora. Niko nije napadao ljude ili stvarao probleme zbog toga, a ovdje je problem da dođe 15 ljudi da polože cvijeće – kaže Radanović.

On navodi kako je prošle godine na obilježavanje stradanja Bošnjaka u Kalinoviku dolazio lider SDA Bakir Izetbegović, kao i stotine ljudi, a da nikome nije palo na pamet da izazove nered zbog toga.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, kaže za Srpskainfo da iz Srpske pomen ubijenim vojnicima JNA odaju u Istočnom Sarajevu, ali da je na prijedlog SPC ove godine događaj pomjeren za sedam dana, zbog vrskršnjeg ponedeljka koji je bio trećeg maja.

Počeli pregovori o povećanju radničkih plata

Na Izrael ispaljeno 850 raketa, u Gazi poginulo 12 dece