in

Zatler: SNSD i HDZ obarali važne zakone

Foto: europa.ba

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler optužio je večeras SNSD Milorad Dodika i HDZ BiH Dragana Čovića da su se zalagali za evropsku perspektivu BiH, dok su istovremeno obarali važne zakona na tom putu, što je, kako kaže, nezamislivo.

Uprkos tome, Zatler kaže da je uvjeren u evropsku perspektivu BiH i da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da usvoje neophodne zakonske propise kako bi BiH što prije dobila status kandidata za članstvo.

“Važne zakone na tom putu obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je nezamislivo”, rekao je Zatler za sarajevsku N1 tv.

Govoreći o Samitu EU lidera, koji je danas završen u Briselu, Zatler kaže da je što se BiH tiče rezultat pozitivan.

“Ja vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci koje smo vidjeli prvi put Evropski savjet nakon podnošenja zahtjeva jeste spremno da BiH da kandidatski status. Da, potrebno da se još nešto učini na strani BiH da bi se to ostvarilo”, kazao je Zatler.

BiH, kazao je, mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o reformama i to je nešto što treba brzo uraditi.

Ocijenio je da je naprijed u BiH u protekle dvije godine bio minimalan i istakao da je potrebno mnogo više.

Zabrinjava, dodao je, to što se Rusija miješa u unutrašnja politička dešavanja u BiH.

Smatra da su, kako je rekao, prijetnje koje su se mogle čuti neprihvatljive, jer BiH je suverena zemlja i “mora biti u stanju da donosi vlastite odluke bez spoljnog uticaja”.

Šmit uputio diplomatsku notu Hrvatskoj, Milanović odgovorio sa “sikter”

EU ne diže rampu dok BiH ne ispuni uslove