in

Zašto ovo nije validan podatak: Potrošačka korpa za mjesec avgust iznosi 2.500 KM u Srpskoj, a u FBiH oko 3.300 KM

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je u Republici Srpskoj skoro 2.500 KM.

Kako je moguća tolika razlika iznosa potrošačkih korpi u jednoj zemlji objasnio je Admir Čavalić.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je pojasnio na svom X profilu (ranije Tviter) da zavodi i agencije za statistiku prate indeks potrošačkih cijena, a ne iznose potrošačkih korpi.

Tako je i u Evropskoj uniji. Potrošačke korpe objavljuju sindikati shodno vlastitoj metodologiji i zbog toga se zovu sindikalne potrošačke korpe. Prema njegovim riječima, vrlo je teško koristiti ove podatke za neku ozbiljnu ekonomsku i političku raspravu.

– Uzmimo samo npr. sindikalne potrošačke korpe za dva BiH entiteta: U FBiH za mjesec dana treba 3.322 KM, dok u Republici Srspkoj skoro 2.500 KM. Dakle, u okviru jedinstvenog ekonomskog prostora razlika je oko 800 KM (jedna medijalna plata) – naveo je.

On je predstavio i komparaciju sa minimalnom potrošačkom korpom iz Srbije (koju ne objavljuju sindikati), onda je razlika između federalne potrošačke korpe i one u Srbiji gotovo 2.500 KM, koliko iznosi korpa u Republici Srpskoj.

Suština je, kako kaže, da je ovaj indikator nepouzdan i često se ciljano precjenjuje (od sindikata) ili potcjenjuje (od vlada), piše Kliks.

– Ovo svakako ne znači da cijene uslijed inflacije ne rastu, već prije svega da moramo biti precizni pri praćenju trendova u ekonomiji – i u vezi refleksija u politici – zaključio je.

Pravila jasna: Nadal ne može na Olimpijske igre u Parizu

PADAO GRAD: Olujno nevrijeme zahvatilo i Ugljevik (FOTO)