in

Zaharova izjavom o Srebrenici naljutila Turkovićevu

Apsolutno je neprihvatljiv i istorijski falsifikat da pojedini zvaničnici Ruske Federacije već duže vrijeme u javnim istupima negiraju sudski dokazane i međunarodno priznate činjenice o genocidu u Srebrenici, objavila je na Facebooku Bisera Turković, ministar inostranih poslova BiH.

Na taj način Turkovićeva je reagovala na raniju izjavu Marije Zaharove, portparolke ruskog ministarstva inostranih poslova u vezi sa Srebrenicom.

Zaharova je, inače, Srebrenicu spomenula reagujući na izjavu američkog predsjednika Džoa Bajdena, koji je za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da je ratni zločinac.

“Putin je brutalan. Ovo što se dogodilo u Buči je užasno, svi su to vidjeli. Ja mislim da je to ratni zločin i da Putin mora odgovarati”, naveo je Bajden.

Ubrzo mu je odgovorila portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije.

“Odlična ideja, neka počnu s bombardovanjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Takođe mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici”, navela je Zaharova.

To je naljutilo Turkovićevu.

“Takva zloupotreba najgoreg zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u propagandne svrhe za svaku je osudu. Vijeće sigurnosti UN čiji je Ruska Federacija stalni član je 1993. godine osnovalo je ICTY koji je u brojnim pravosnažnim presudama dokazao genocid u Srebrenici!”, navela je Turkovićeva.

Na ljeto manjak radne snage u Srpskoj

Ima li kraja poskupljenjima: Pileći file skoro 15 KM