in

Za odlazak na strana ratišta Sud BiH osudio 12 osoba na samo 22 godine zatvora

BANjALUKA – Zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u Sudu BiH do sada je osuđeno 12 osoba na ukupno 22 godine zatvora.

Potvrđeno je ovo „Glasu Srpske“ u Sudu BiH, uz napomenu da su u pitanju podaci zaključno sa 5. oktobrom ove godine.

Naveli su da su do sada izrekli ukupno deset pravosnažnih presuda, od kojih je najveća kazna zatvora za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iznosila tri godine i šest mjeseci.

Stručnjak za bezbjednost Slobodan Župljanin visinu ovih kazni ocjenjuje skandaloznim i preblagim. Trebalo ih je, kako kaže, već odavno pooštriti.

– Činjenica da je 12 lica osuđeno na 22 godine zatvora, što je u prosjeku manje od dvije godine po osobi, pogubna je politika koja ne vodi do sprečavanja i odvraćanja od terorističkih dje-la. Naprotiv, samo ih stimuliše. Pa danas neki sudovi za krađu kokoši izriču kazne zatvora od šest mjeseci do godinu – naglašava Župljanin.

Prema njegovim riječima, BiH, pravosudni sistem BiH, ali i međunarodno pravosuđe, ovakvom sudskom i kaznenom politikom nikada neće dovesti do toga da terorizam i prijetnje od terorizma budu značajno umanjeni.

– Ljudi odu na ratišta, učestvuju i organizuju terorističke napade, i onda dođu u BiH, osude ih na dvije godine. Provedu u zatvoru dvije trećine i eto ih ponovo na slobodi, što je apsurd – navodi Župljanin.

Sud BiH prije dva dana oslobodio je Jahju Vukovića optužbe za organizovanje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji. Razlog za to je, kako je navedeno, to što Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo da dokaže da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način opisan u optužnici.

Dodik: Do podne očekujem neopozivu ostavku gradonačelnika Prijedora

Grupa građana podnijela krivičnu prijavu protiv Stanivukovića i lidere opozicije