in

Wolfgang Petritsch: Izbor Schmidta je pogrešan potez, neće se izboriti s Rusijom i Dodikom

Austrian Ambassadeur Wolfgang Petritsch announces at the opening of the Clusterbomb conference in Oslo 22 February 2007, that Austria will ban the use of cluster bombs.,Image: 20299965, License: Rights-managed, Restrictions: ** NORWAY OUT **, Model Release: no

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch se ne čini oduševljenim izborom Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika. Glavni razlog je neslaganje Rusije i stav da Schmidt neće izaći na kraj ni sa njima, ni sa Miloradom Dodikom.

Na samom početku razgovora za Klix.ba bivši visoki predstavnik ističe da je dobro to što Schmidt dolazi iz Njemačke jer postoji nada da će ga Berlin više podržati nego što je podržao Schwarza Schillinga. Međutim, smatra i da se Njemačka, kao i Evropa i SAD moraju više potruditi kako bi pomogli u rješavanju problema u BiH.

“Krajnje je vrijeme da EU, Njemačka i SAD budu više posvećene Bosni i Hercegovini i u potpunosti promjene svoj pristup tako da počnu bolje upravljati izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina”, rekao je on.

Veliki problem vidi u izboru Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH uprkos protivljenju Rusije jer bi, kako smatra, Rusija sada mogla blokirati neke značajne procese.

“Veći angažman Evropske unije i SAD-a te zatvaranje OHR-a su mogli spriječiti današnju nemoguću situaciju u kojoj se Moskva protivi imenovanju Schmidta. Sa takvim smanjenim legitimitetom, zadatak gospodina Schmidta bit će mnogo teži”, rekao je Petritsch.

Osim toga što će Schmidtova misija u BiH biti otežana, Rusija bi zbog njegovog izbora mogla blokirati prisustvo EUFOR-a u regiji.

“Ono što je još važnije za sigurnost Bosne i Hercegovine i regije je prisustvo EUFOR-a, a o tome će u novembru ponovo glasati Vijeće sigurnosti UN-a koje mora obnoviti njihovo prisustvo. Postavlja se pitanje kako će glasati Rusija koja uzgred ima i mogućnost ulaganja veta”, navodi Petritsch.

S obzirom na situaciju u kojoj je Schmidt izabran, bivši visoki predstavnik zaključuje da je u pitanju potpuno pogrešan potez upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a).

“Kako će Schmidt riješiti problem s Rusijom u upravnom odboru PIC-a i kako će riješiti probleme sa Dodikom? Ima li plan? Ne znam, ali iskreno se nadam i želim mu sve najbolje u ovom nemogućem poslu”, kazao je Petritsch.

Dalje je bivši visoki predstavnik u BiH govorio o položaju OHR-a trenutno i lošim politikama Evropske unije i Sjedinjenih Država.

“Dugogodišnji mandat mog prijatelja Valentina Inzka zapravo je bio potpuno zastoj, a uzrok je zapravo razdruživanje Brisela i Washingtona te rastući i podli utjecaj Moskve”, kaže on.

Rusko-evropski sukob oko Ukrajine za njega je označio kraj saradnje Rusije i ostatka PIC-a. Smatra da su upravo Rusi blokirali svaku reformu nefunkcionalnog sistema vlasti u BiH, te da su oni garancija opstanka Milorada Dodika.

“Moskovska destruktivna i antibosanska politika trebala je davno biti razlog za zatvaranje OHR-a (kao što je bilo predviđeno 2006. godine) i razlog za formiranje nove ideje “Bosne i Hercegovine u Evropi bez Rusije'”, kazao je Petristsch.

Naglašava da su specijalni predstavnik EU u BiH i upravni odbor PIC-a morali bolje nadgledati put BiH ka EU i ubrzati reforme koje su neophodne za članstvo kao što je reforma javne uprave, pravosuđa i drugog.

“Znam da je ovo težak i dug put, ali jedini za Bosnu”, naglasio je.

Na kraju kaže da se trebamo svi suočiti sa činjenicama, a da je jedna od njih i to da je OHR već dugi niz godina kao “mrtav konj”. Navodi da je istu ocjenu o položaju OHR-a dao i Miroslav Lajčak, još jedan bivši visoki predstavnik u BiH.

Pod lupom PU Banja Luka! Vožnja djevojke na haubi zbog ljubavne svađe

Španija ne otvara kancelariju u Prištini: „Ne priznajemo Kosovo, naš stav se nije promenio“