in

Vulić: Islamska zajednica u BiH je filijala SDA

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je da kad hodže postanu izaslanici stranaka, u ovom slučaju SDA, priča o budućnosti i suživotu u BiH gubi sav smisao.

Reagujući na saopštenje Islamske zajednice u BiH u kojem je navedeno da je, kako kažu, “nesporna činjenica da su Vojska i MUP Republike Srpske “u protekloj agresiji na BiH izvršile brojne zločine, pa i genocid nad Bošnjacima u ime Republike Srpske, stvarajući Republiku Srpsku”, Vulićeva je poručila da se prvo stide svojih riječi, a drugo da slobodno dišu, žive i da imaju sve benefite od Republike Srpske, a na nju hule.

– To što SDA upravlja Islamskom zajednicom je skrnavljenje i zloupotreba. SDA želi samo konflikte, nemire i međunacionalnu netrpeljivost i to im je jedini argument zašto je SDA nezamjenjiva – naglasila je Vulićeva u izjavi za Srnu.

Ona je rekla da su nedavni izgredi pojedinih vjerskih službenika Islamske zajednice u BiH odličan pokazatelj nekoliko činjenica.

– Prvenstveno Islamska zajednica u BiH je od početka 90-ih godina samo filijala SDA i slijepi poslušnik ideologije koju je zastupala mladomuslimanska liga Alije Izetbegovića, a jedan izdanak pomenute lige, Hasan Čengić, godinama je bio predsjednik Islamske zajednice u BiH odakle je došao kao sekretar SDA što je jasan argument za ovu moju tvrdnju – naglasila je Vulićeva.

Kao polupolitička organizacija Islamska zajednica je regrutovala u svoje redove mnogo pojedinaca u koje je umjesto vjere i ljubavi, što inače propovijeda svaka normalna vjera i religija, usađena mržnja kao imperativ, a koji nakon precizno preuzetih direktiva iz vrha SDA pod plaštom vjere i zakamuflirani ispod ahmedije napadaju Srbe u BiH.

– Pozadina svega toga se vrlo jasno vidi. U pitanju je panični strah koji vlada među bošnjačkim ideolozima, jer ni nakon četvrt vijeka nisu uspjeli utvrditi porijeklo bošnjačke nacije, uz svu zloupotrebu akademske zajednice i svih institucija. Nikako ne mogu da objasne i da nas ubijede da su kralj Tvrtko i kraljica Katarina bili Bošnjaci islamske vjeroispovijesti jer nisu bili i to je činjenica.

Muči ih istorija, muči ih porijeklo i ta veza sa procesom poturčavanja koje su sprovodile Osmanlije na našim prostorima. Јasno se vidi i u austro-ugarskim dokumentima gdje je u rubrici vjeroispovijest navedeno islamska, a narodnost srpska ili hrvatska. Tek od 1974. godine Muslimani postoje kao nacija, a ni to nije relevantno jer naciju ne može dodijeliti Centralni Komitet Saveza Komunista kao što je njima dodijelio – podsjetila je Vulićeva.

Ona je ukazala da je veoma interesantno da Islamskoj zajednici u BiH ne smetaju, na primjer, paradžemati u kojima se regrutuju budući bombaši-samoubice i teroristi koji su globalna prijetnja civilizovanom svijetu, a smeta im Republika Srpska.

– Ako ćemo tjerati mak na konac, i pozivati se na sudske presude, moramo reći da su sudovi u BiH dokazali postojanje vehabijskih pokreta koji se, pod zavjetom ćutanja Islamske zajednice, razvijaju i postaju globalna prijetnja, o čemu bi trebale da se pozabave bezbjednosne strukture na nivou EU – naglasila je Vulićeva.

Prema njenim riječima, Islamska zajednica sa ovakvim svojim djelovanjem i štiteći svoje vjerske službenike predstavlja ozbiljan faktor destabilizacije BiH.

Dodik na Svetosavskom balu u Beču: Tradicionalna manifestacija naše dijaspore sa humanitarnim karakterom

Dogovorili se da zajedno umru, ubila muža pa se predomislila