in

Vučić se sastao sa Šmitom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom.

Vučić i Šmit sastali su se u vili “Mir”, a očekuje se da će dvojica zvaničnika razgovarati o situaciji u BiH i prevazilaženju krize nastale nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida poslije čega su predstavnici Republike Srpske donijeli odluku da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija.

Predsjednik Srbije je prošle sedmice na Bledu, gdje je odrzan Strateški forum na kojem se sreo sa Šmitom, najavio da će se uskoro sastati i obaviti razgovor sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Savjeta bezbjednosti.

Komentarišući zahtjev člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je pozvao Šmita da smijeni Milorada Dodika zbog bojkota te institucije, Vučić je rekao “neki ljudi” ne mogu da razumiju koliko je to “neodgovorno, opasno i koliko je to igranje vatrom”.

Dodao je da je zadovoljan Šmitovom reakcijom i da je važno što, kako je rekao, nije poslušao “besmislene zahtjeve”.

Vučić je ranije, nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida, rekao da će razgovarati sa Šmitom i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primjene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region.

On je istakao da razumije Dodika i Republiku Srpsku, ali i Šmita, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

Vučić je rekao da je Šmit izuzetno inteligentan čovjek, za kojeg se nada da će imati više takta i da će željeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

Mandat Kristijana Šmita na mjestu Visokog predstavnika u BiH počeo je 1.avgusta.

Stanivuković sebi smanjuje platu za 1.250 KM

Bjelogrlić: Branio sam čast na pogrešan način