in

Vranješ: Mene ne mogu da smijene ni Komšić ni Bećirović

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Mene ne mogu da smijene ni Željko Komšić ni Denis Bećirović, poručio je ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ, nakon što su dva člana Predsjedništva zatražila da on bude pozvan na konsultacije u Ministarstvo inostranih poslova.

Kako je Vranješ rekao za ATV, ministar inostranih poslova Elmedin Konaković je to odbio da uradi i “prebacio lopticu u dvorište Komšića i Bećirovića”.

“Nakon sastanka s gospodinom Vulinom uslijedio je čitav niz natpisa u federalnim medijima, uglavnom kritičkih, da se najblaže izrazim. Tokom tog perioda Ministarstvo se nije oglasilo niti ministar (Elmedin) Konaković i nisu komentarisali moj sastanak ni sve ono što je pisalo u medijima”, rekao je Vranješ i dodao:

“Faktički, dva člana Predsjedništva su svojom jednostranom inicijativom natjerali ministra Konakovića da se oglasi i on se našao u takvoj situaciji da je na neki način morao da odgovori, iako je moja pretpostavka da on to ne bi učinio, ali pod ovim okolnostima je morao”.

Naglasio je da u Ambasadu nikakva instrukcija nije stigla.

“On je vratio lopticu u njihovo dvorište rekavši: ‘Ako imate neki problem s njim (Vranješom), vi ga onda i smijenite, jer vi ste i glasali za njega’. Taj njihov odnos možemo posmatrati kao jedno paralelno prepucavanje zasnovano na ovoj temi, ali i između njih i nekih njihovih odnosa. U isto vrijeme u obzir treba uzeti još jednu činjenicu – da nikakva instrukcija o konsultacijama u Ambasadu nije stigla. Dakle, ministar Konaković me nije pozvao na konsultacije po zahtjevu dva člana Predsjedništva, rekavši da to mora da bude odluka sva tri člana. Dakle, on je drugačije postupio, odbio je da me pozove na konsultacije, vratio je inicijativu Komšiću i Bećiroviću i faktički im rekao ‘evo, u redu je, vi pokrenite tu inicijativu'”, rekao je.

Naglasio je da njega mogu da smijene Željka Cvijanović, Milorad Dodik i narodni poslanici.

“Predsjednik Republike Srpske pružio je meni i pruža svim srpskim ambasadorima u BiH apsolutnu podršku. Predsjednik smatra da je činjenica da sam se sastao sa jednim direktorom jedne državne institucije u Republici Srbiji, da je to moja dužnost. Ne smatra da sam napravio bilo kakav prekršaj”, kaže Vranješ.

Oglasili se srpski vatrogasci iz žarišta požara u Grčkoj: U stanju smo pripravnosti

Ukrajinski dronovi pogodili Moskvu (VIDEO)