in

Vojin Mitrović: Aerodrom u Trebinju čeka Predsjedništvo

Foto: mkt.gov.ba

Riječ je o dokumentu, odnosno prijedlogu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma za izgradnju aerodroma u Trebinju između BiH i Srbije. Taj dokument usvojio je Savjet ministara krajem marta i to nakon što je ministarska inostranih poslova BiH Bisera Turković povukla saglasnost na nacrt memoranduma o izgradnji aerodroma u Trebinju između BiH i Srbije.

– Na potezu je Predsjedništvo BiH. Taj dokument, ako kod njih dobije zeleno svjetlo, biće vraćen Savjetu ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i transporta. Onda mi moramo formirati radnu grupu koja će se baviti usaglašavanjem i pregovorima te utvrditi nacrt memoranduma za koji je potrebno tražiti mišljenje svih nadležnih institucija – rekao je Mitrović.

Naglašava da su potezom Turkovićeve koja je povukla saglasnost na nacrt memoranduma načinjena dva koraka unazad po pitanju realizacije važnog projekta u Hercegovini.

– Ne znamo uopšte ni kada bi okvirno mogao da se nađe ovaj dokument na dnevnom redu Savjeta ministara – naveo je Mitrović.

On je naglasio da je realizacija gradnje aerodroma u Trebinju u suštini nemogući bez potpisanog memoranduma između BiH i Srbije.

– To bi bio problem. Bez tog dokumenta sam idejni projekat gradnje aerodroma osuđen je na propast – naveo je Mitrović.

Kada je riječ o oglašavanju Hrvatske po pitanju gradnje aerodroma u Trebinju i pismu koje je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio Savjetu ministara u kojem je naveo da treba obustaviti sve aktivnosti na tom projektu, Mitrović je naveo da je o tom dopisu čitao samo u medijima.

– To je stvar koja može otežati sve procedure, ali isto tako to može biti problem kod kontrole vazdušnog prostora iznad aerodroma u Trebinju, koji je predmet sporazuma u nekom budućem periodu između Hrvatske i RS, odnosno BiH – zaključio je Mitrović.

Iako Sarajevo opstruiše realizaciju ovog projekta u Hercegovini, Srpska nastavlja sa daljim aktivnostima i u toku je izrada urbanistično-tehničkih uslova i procjena uticaja na životnu sredinu za izgradnju aerodroma u Trebinju. Nadležne institucije Srpske nastavile su da izrađuju tehničku dokumentaciju za objekte niskogradnje i visokogradnje za aerodrom u Trebinju.

Most na Savi

Vojin Mitrović rekao je da bi most na rijeci Savi kod Gradiške trebalo da bude završen krajem idućeg mjeseca.

– Nedavno smo bili u Zagrebu da bismo razgovarali o tehničkom prijemu i izdavanju upotrebne dozvole. Sve teče po planu. Sa izdavanjem upotrebne dozvole most neće biti pušten u saobraćaj. Međutim, upućena je inicijativa Ministarstvu bezbjednosti BiH da omogući investitoru koji gradi dio dionice od Gradiške prema Okučanima preko mosta transport i snabdijevanje materijalom – rekao je Mitrović.

Na današnji dan NATO pogodio zgradu RTS

Optuženi Fočaci od kojih je oduzeto 139 kilograma droge