Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ministra bezbednosti Selma Cikotića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, odnosno za favorizovanje hrvatske firme „Skaut“ pri kupovini rashodovanog oružja i vojne opreme u periodu kada je bio na funkciji ministra odbrane BiH.

Podizanje optužnice protiv Cikotića potvrdio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić i dodao da je ona prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Grubišić nije iznosio detalje optužnice.
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2019. podnela krivičnu prijavu protiv Cikotića, zbog sumnje da je oštetio državni budžet za iznos veći od 6.2 miliona konvertibilnih maraka (oko tri miliona evra), i to tako što je bez pribavljanja potrebnih saglasnosti Predsedništva BiH od 2006. do 2010. godine potpisivao ugovore sa firmom „Skaut“ o prodaji naoružanja, vojne opreme i municije proglašenih viškovima još dok su u BiH postojale posebne entitetske vojske.

Cikotić je kadar Stranke demokratske akcije, penzionisan je general tzv. „Armije BiH”“ a hrvatska udruženja koja okupljaju porodice nestalih i zarobljenih civila i pripadnika HVO-a smatraju ga odgovornim za ratne zločine koje je „Armija BiH“ počinila na području Bugojna, objavila je Hina, uz napomenu da Cikotić za to nikada nije optužen, prenosi Tanjug.Izvor:
Share.