in

Vehabović vječni sudija u Evropskom sudu za ljudska prava

Mandat sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Farisa Vehabovića istekao je još prije dvije godine, a vlasti BiH nisu ništa uradile da zemlja dobije novog predstavnika u toj pravosudnoj instituciji.

Pitanje ko će naslijediti Vehabovića niti ko spominje niti stavlja na dnevni red. Sve priče o izboru novog sudije ostale su zakovane u Predsjedništvu BiH još početkom 2021. godine. Nema naznake ni da bi to pitanje moglo biti stavljeno na dnevni red u dogledno vrijeme.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je još u drugoj polovini 2020. raspisalo konkurs za izbor novog sudije. Tada se prijavilo 13 kandidata i taj spisak proslijeđen je Predsjedništvu BiH koje je trebalo još početkom 2021. godine da odluči koja tri imena će predložiti Savjetu Evrope jer Vehaboviću mandat ističe krajem 2021.

– Tada je formirana komisija za izbor sudije. Napravljena je čak i lista od tri imena kandidata, ali ona nikada nije dobila zeleno svjetlo i proslijeđena Savjetu Evrope. Predsjedništvo BiH ne bira sudiju, nego šalje listu od tri najbolja kandidata, a Parlamentarna skupština Savjeta Evrope na osnovu te liste treba da izabere jednog sa spiska vodeći računa da bude kompetentna osoba za navedenu poziciju – kazao je izvor “Glasa” iz Predsjedništva.

U nekoj podjeli pozicija po nacionalnom ključu, navodi isti izvor, na poziciju sudije u Evropskom sudu za ljudska prava trebalo bi da dođe Hrvat.

– Međutim, hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić kako u prošlom, tako i u ovom sazivu to ne želi da stavi na dnevni red, a Bošnjacima to i odgovara jer je trenutno njihov predstavnik tamo – kazao je izvor “Glasa”.

Prvi sudija ispred BiH u Evropskom sudu za ljudska prava bila je Ljiljana Mijović iz reda srpskog naroda, a nakon nje na tu poziciju došao je Faris Vehabović, koji tamo ostaje sve dok BiH ne predloži, odnosno Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ne imenuje drugog kandidata.

Politički analitičari ocjenjuju da ovim potezom BiH pokazuje koliko je neozbiljna te nastavlja da se bruka pred međunarodnim pravnim institucijama.

– Narod u BiH navikao je na ovakva dešavanja i to mu je na neki način svakodnevica. Živimo u zemlji u kojoj se može raditi sve i svašta, odnosno ne raditi ništa i to je sasvim normalno. Niko ne snosi nikakve posljedice. S druge strane, da se u ozbiljnoj zemlji ovako nešto dešava, to bi bio skandal velikih razmjera, odnosno uslijedile bi i političke smjene. Kod nas nikom ništa, normalno, uobičajeno stanje – rekao je “Glasu” politikolog Filip Matić.

Neispunjavanje međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela, naglašava Matić, pokazuje samo koliko BiH nije država, odnosno koliko je samo puka tvorevina koja izvana izgleda kao država, a po svom sadržaju je ništa drugo do teritorija na kojoj se političari bave samo ličnim interesima.

Agenti

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zatražio je nedavno i izjašnjenje od BiH da li agenti Savjeta ministara pri Evropskom sudu za ljudska prava imaju legitimne akreditacije. Taj potez uslijedio je jer je agentima Savjeta ministara produžen v.d. mandat koji maksimalno može trajati tri mjeseca, dok su, s druge strane, oni u tom statusu čak tri godine.

Orlovima otkazan trening, meč pod znakom pitanja?

Ratni zločinac Glavaš pobjegao u BiH: Nemam namjeru odslužiti nijedan dan u zatvoru