in

Varhelji: Predstavnici Srpske zaslužni za reforme

Foto: twitter / OliverVarhelyi

Komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je da su predstavnici Republike Srpske dio procesa donošenja odluka i da su zaslužni za reforme zbog koji BiH može da napreduje na putu ka EU.

“Evropskoj komisiji se ne sviđa retorika koju koristi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i to izaziva zabrinutost. Ali, nemojte zaboraviti da su predstavnici Republike Srpske u institucijama, da su dio procesa donošenja odluka, da su zaslužni i za reforme zbog kojih zemlja može napredovati”, rekao je Varhelji novinarima.

On je naveo da se nada pozitivnom ishodu na sastanku Evropskog savjeta koji će iduće sedmice raspravljati o preporuci Evropske komisije da se otvore pregovori sa BiH, te dodao da ne može govoriti o mogućim datumima za početak pregovora.

“Ako prijedlog koji smo dali prihvati Evropski savjet, mi ćemo odmah početi da pripremamo pregovarački okvir i čim budemo spremni predložićemo ga Savjetu, a teško je predvidjeti koliko će Savjetu trebati da postigne konsenzus, jer se o tome odlučuje jednoglasno”, rekao je Varhelji.

On je naveo da izmjene Izbornog zakona i dalje ostaju uslov za dalji napredak BiH u evropskim integracijama, ali da za njihovo donošenje ima vremena do lokalnih izbora, prenosi Hina.

“Sa naše strane vidimo da rad na tome napreduje prilično dobro i imaju još vremena do lokalnih izbora. Voljeli bismo da vidimo da se amandmani o integritetu izbornog procesa usvoje prije lokalnih izbora”, rekao je Varhelji.

Komesar EU za proširenje ukazao je na pozitivne promjene u BiH nakon izbora 2022. godine, ističući da postoji funkcionalna politička konstrukciju u kojoj su predstavnici tri konstitutivna naroda uspjeli da dogovore koalicije na svim nivoima vlasti u zemlji.

On je podsjetio da Federacija BiH pet godina prije toga nije imala vladu, niti budžet.

Varhelji je danas predstavio izvještaj o BiH stalnim predstavnicima država članica EU, koji pripremaju sastanak Savjeta za opšte poslove koji će u utorak, 19. marta, raspravljati o preporuci Evropske komisije da se otvore pregovori sa BiH.

O tome će u četvrtak, 21. marta razgovarati i čelnici EU, a za pozitivnu odluku potrebna je saglasnost svih država članica.

Varehelji je rekao da je rasprava sa ambasadorima bila vrlo pozitivna i da se nada pozitivnom ishodu.

Na pitanje da li očekuje otpor nekih država članica prema otvaranju pregovora sa BiH, Varhelji je rekao da je izvještaj Evropske komisije rađen vrlo pažljivo i da su pritom osluškivali raspoloženje država članica.

On je istakao da je pred BiH još dosta posla koji će morati da obavi. /

Drama u Sloveniji: Noževima prijetio prolaznicima (VIDEO)

Gorio policijski auto u Banjaluci (FOTO, VIDEO)