in

Usvojen prijedlog o ukidanju akciza: Gorivo bi moglo biti jeftinije za 40 feninga

Foto: Freepik

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku kojim ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim.

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta goriva koje dostiže rekordne iznose na globalnom tržištu, ali lančano i drugih cijena proizvoda. Gorivo bi moglo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

Ovim prijedlogom zakona se predlaže ukidanje akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Po isteku 6 mjeseci, ostavljena je mogućnost Savjetu ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definisani iznos akcize.

Ovim zakonom definisani iznos akcize za naftne derivate na snazi je šest mjeseci, nakon čega se iznos akcize vraća kako je definisano Zakonom o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ukoliko se to desi doći će do pada cijena svih naftnih derivata.

Kabinet ukrajinskog predsjednika: Zelenski je spreman za direktan razgovor sa Putinom

Izglasano smanjenje PDV-a na 5 posto za hranu, a povećanje na luksuz