in

Ustavni sud BiH: U maju odluka o Zakonu o zastavi

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici koja je planirana za maj ove godine trebalo bi da odlučuje o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je ovoj pravosudnoj instituciji 7. novembra 2019. godine uputio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U odgovoru na naša pitanja iz Ustavnog suda BiH su potvrdili da bi o navedenom zahtjevu koji se vodi kao predmet U-11/19 trebalo da se razmatra u maju na sjednici, koja bi, kako navode, najvjerovatnije trebalo da bude održana u sjedištu Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, ovaj sud je na prvoj plenarnoj sjednici nakon podnošenja navedenog zahtjeva za ocjenu ustavnosti, koja je održana 6. i 7. februara 2020. godine, donio odluku da o njemu raspravlja na jednoj od sljedećih sjednica. Na naša pitanja upućena ovom sudu početkom februara ove godine o tome zašto sud ni poslije godinu dana nije donio odluku u tom predmetu, odgovoreno je da “predmet U-11/19 nije bio razmatran budući da nisu postojali neophodni uslovi za njegovo razmatranje putem elektronske plenarne sjednice, kao i nekih drugih predmeta koji takođe čekaju da budu razmotreni na nekoj od narednih plenarnih sjednica Ustavnog suda BiH”.

Blinkenov šamar Sarajevu

Rambo Amadeus: Korona je došla kao kazna i opomena