Političari iz Republike Srpske najoštrije su osudili izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića u kojoj je zaprijetio ratom, ukoliko stranci ne smijene Milorada Dodika.

Srazbojnikom nećemo pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu sa Ustavom i zakonom u Parlamentarnoj skupštini BiH. Već sam jednom rekao, i ponoviću to opet. Bolje da stranci Dodika – koji traži hljeba preko pogače – zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo. Ako ga oni ne zaustave, mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo. On je stavio na kocku mir u regiji i Evropi. Mi se s našom državom nećemo kockati – rekao je Komšić za sarajevske medije.

Njegova izjava izazvala je ogorčenje u Republici Srpskoj, a političari poručuju da Sarajevo ovom Komšićevom izjavom očito najavljuje početak ratne kampanje.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider DNS, Nenad Nešić ističe da se već duže vrijeme iz FBiH čuju prijetnje ratom i nekim njihovim sukobima u BiH, a sve pod izgovorom „zaštite države BiH“.

– Komšićev poziv da se stranci miješaju u unutrašnje stvari u BiH i kazne Dodika i sve one koji njima ne odgovaraju, jasno govori da mu nije stalo do suvereniteta BiH već samo do toga da se eliminiše Srpska – ističe Nešić za Srpskainfo.

On kaže da u posljednje vrijeme dolazi veliki broj prijetnji od strane bošnjačkih političara, među koje ubraja i Komšića, a koji Srbe nazivaju genocidašima, a MUP RS, nekadašnju Vojsku RS i Republiku Srpsku genocidnim tvorevinama.

Sve to, kako ističe Nešić, samo dokazuje da je BiH zaista nemoguća država.

– Bošnjačkoj političkoj eliti mora da bude jasno da BiH postoji samo ako je država i Srba i Hrvata i Bošnjaka. Ako se svi ovdje ugodno osjećamo ona će postojati, ali bez Srba i Srpske nema ni BiH – upozorava Nešić.

On kaže da niko ne želi rat u Srpskoj, već su svi opredjeljeni za dijalog i dogovor. Nešić poručuje Komšiću da bi mu bolje bilo da pozove sve političke predstavnike iz BiH na jedan razgovor ili dogovor kako da se BiH učini funkcionalnom državom, a ne nemogućom državom.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i lider US, Nenad Stevandić poručuje da Komšić ne samo da je ratni huškač, već i čovjek u nevjerovatnoj panici, jer njegov rejting u FBiH više ne postoji.

– Zaobiđen je od svih međunarodnih zvaničnika koji su dolazili na pregovore. Jedini način da se nađe u medijima jeste da daje ratnohuškačke izjave. Veoma je čudno da nikada niko na slične izjave ni njega ni Bakira Izetbegovića nije reagovao iz pravosuđa, ali su zato reagovali i traže da im dostavimo zapisnike sa posebne sjednice NSRS i spisak partija koje su glasale na demokratrski način, bez pozivanja na nasilje – ističe Stevandić za Srpskainfo.

On kaže da su Komšić i ljudi poput njega promoteri sukoba i zla, te da ova njegova poslednja izjava predstavlja ne samo najavu, nego i početak ratne kampanje.

Delegat SNSD u Domu naroda PSBiH, Dušanka Majkić ističe da je Srpska svjedok svakodnevnih prijetnji koje dolaze iz političkog Sarajeva.

– Juče nam je Izetbegović poručio da se islamski svijet još nije digao, ali ako zatreba biće i oni tu. Danas, opet stiže prijetnja od Komšića koji upozorava i prijeti da je bolje da stranci zaustave Dodika nego da ga oni moraju zaustavljati. Ima li direknijeg poziva na rat – upitala je Majkićeva.

Ona ističe da se na sve strane mogu čuti ratni pokliči koji dolaze iz Sarajeva. Dovoljno je, ističe ona, pogledati sarajevske medije.

– Nigdje glasa razuma i nigdje stvarnog poziva na dijalog. U odbrani onog što su do sada oteli od dejtonskog Ustava, Bošnjaci u BiH ne prezaju ni od čega. Dok je međunarodna zajednica bez pogovora podržavala njihove politike, bila im je po volji, a danas kada se istina o stanju u BiH čuje javno i dopire sa mnogo adresa, Sarajevo je spremno i na rat, samo da dosadašnje nezaslužene privilegije zadrže – istakla Majkićeva za Srpskainfo.

Ona ističe da ovakve prijetnje nemaju nikakvu šansu za uspjeh jer Srbi u BiH ne traže ništa što im po Ustavu BiH ne pripada.Izvor:
Share.