in

Ukidanje akciza nemoguće bez analiza

Foto: Freepik

Ukidanje akciza na gorivo u BiH je po svemu sudeći na dugom štapu i pitanje je da li će zaživjeti u praksi, jer nema analize entiteta kakve bi sve posljedice taj potez ostavio na budžete RS i FBiH, dok sa druge strane i prevoznici najavljuju da će danas (subota) odlučiti šta i kako dalje.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je u srijedu uveče po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Taj zakon trebalo bi da da bude razmatran i na sjednici Doma naroda, ali nema naznaka kada bi delegati mogli da raspravljaju o tom aktu.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je “Glasu Srpske” da bez analiza entitetskih premijera i ministara finansija mjere neće biti kompletne.

– U tim analizama treba precizno navesti koje bi sve posljedice ukidanje akciza na gorivo moglo da ostavi na njihove budžete. Potrebno je naći neki drugi način da se spriječi rast cijena goriva. Ovo je samo početak. Potrebne su ozbiljne analize i mjere, a ne populističke metode – kazao je Stevandić.

On je podvukao i da prevoznici moraju imati poseban tretman, jer cijena energenata, između ostalog, pogađa i ovu kategoriju privrednika.

Ministar finansija RS Zora Vidović u petak nije odgovarala na naše pozive, tako da nismo uspjeli da dobijemo odgovor da li su u međuvremenu uradili analizu i šta je ona pokazala.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da ukidanje akciza na gorivo direktno utiče na budžete entiteta te da je loše što je Predstavnički dom BiH donio odluku mimo saglasnosti vlada entiteta i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tegltija je rekao da je predug rok na koji su ukinute akcize na gorivo, ali da o tome odlučuje Parlament BiH.

– Srbija će to najvjerovatnije uvesti na mjesec dana, Hrvatska uvodi na tri mjeseca, a BiH na šest mjeseci – izjavio je Tegeltija

Sa druge strane prevoznici u Srpskoj navode da će na sjednici u subotu odlučiti koje korake će dalje preuzeti.

– Mirnim protestima smo u srijedu izrazili svoje nezadovoljstvo zbog rasta cijena goriva. Neizvjesno je i šta će biti sa ovim zakonom, koji je usvojen. Pitanje je da li će i kada biti održana sjednica Doma naroda. Zbog toga ćemo mi sjesti u subotu i dogovoriti se šta i kako dalje – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je potrebno hitno održati sjednicu Doma naroda, da bi bile potvrđene odluke Predstavničkog doma o uvođenju niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice sa 17 na pet odsto i ukidanja akcize na gorivo.

– Neprimjereno je i neodgovorno da Dom naroda još nije zasjedao, niti je zakazana sjednica – rekao je Borenović i dodao da hitnost situacije zahtijeva da te odluke budu što prije usvojene i da očekuje da delegati Doma naroda samoinicijativno zakažu sjednicu radi potvrđivanja ta dva zakona.

Posao UIO

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ističu i da je potrebno ispuniti niz uslova da bi ukidanje akciza na gorivo zaživjelo nakon što zakon kojim je to predviđeno potvrdi i Dom naroda.

– Potrebno je izmijeniti akcizne stope na naftu i naftne derivate u softveru koji prati uvozno carinjenje robe. Pored toga mora se pobliže propisati kako postupiti sa zalihama koje će obveznici imati na dan primjene zakona. Za sve ovo potrebno je minimum mjesec – rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Izetbegović optužio Dodika za “loše stanje u BiH”

Prošlo 19 godina od ubistva Zorana Đinđića