Muškarac koji je danas uhapšen na sarajevskom aerodromu je Adnan Ćatić Ado koji je otišao u Siriju 2013. godine. Osumnjičen je da se pridružio jedinicama tzv. Islamske države.

RSE: Ćatić uhapšen na sarajevskom aerodromu, osumnjičen da se pridružio jedinicama tzv. Islamske države

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su saopštili da je osumnjičen za krivična djela “Organizovanje terorističke grupe”, “Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama” u vezi sa krivičnim djelom “Terorizam” 3089 pregleda 0 komentar(a)

Ovo je iz Federalne uprave policije potvrđeno za Radio Slobodna Evropa.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici uhapsili Ćatića, prethodno su saopštili da je osumnjičen za krivična djela “Organizovanje terorističke grupe”, “Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama” u vezi sa krivičnim djelom “Terorizam”.

”Navedene aktivnosti su sprovedene u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine”, saopštili su iz SIPA iz koje nisu naveli detaljnije informacije o osumnjičenom.

Ćatić se nakon teritorijalnog pada ISIL-a prebacio iz Sirije u Tursku odakle je avionom došao u Sarajevo. Nakon ispitivanja u prostorijama SIPA, Ćatić će biti predat Tužilaštvu BiH.

Dnevni avat prenosi danas i ranije objave prema kojima je Ćatić jotišao u džihad u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.

Iz BiH je u Siriju ukupno otišlo “između 250 i 300” državljana od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da “smatraju” da su se u BiH dosad vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

Punoljetni muškarci, koji su se do sad vratili ili su deportovani, uhapšeni su i 28 ih je osuđeno za neko od krivičnih djela povezanih s terorizmom. Većina je osuđena “za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim grupama”, poput tzv. Islamske države ili Al-Nusre koje Ujedinjene nacije smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora. Žene i djeca vraćeni su u svoje porodice u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.Izvor:
Share.