To što će protiv pripadnika Ministarstva odbrane (MO) BiH i Oružanih snaga (OS) BiH koji su 9. januara učestvovali na obilježavanju Dana Republike biti pokrenuti postupci, u Srpskoj je ocijenjeno kao hajka na srpske kadrove koju sprovodi MO BiH sa ministrom Sifetom Podžićem na čelu.

U Banjaluci su na obilježavanju Dana Republike Srpske prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH general major Radovan Ilić, kao i tri brigadira, dva generala i komandira Šeste brigade u Banjaluci, te Milorad Krajšumović, komandant 3. Pješadijskog puka Republike Srpske i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške OS BiH za operacije.

Oglasio se i Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji, po svemu sudeći, priželjkuje sankcije.

“Očekujem da u skladu sa duhom vladavine prava budu procesuirani i ostali koji ne poštuju odluke sudskih organa”, rekao je Mašović.

Dušanka Majkić, druga zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je namjera Ministarstva odbrane BiH loša poruka Srbima.

“Poruka u kojoj se kaže da će biti sankcionisani svi oni koji su viđeni na proslavi Dana Republike Srpske je veoma loš znak. Dakle, možete da slavite samo ono što vam dozvolimo, a nećemo vam nikad dozvoliti ono što je u nacionalnom interesu srpskog naroda. Vidimo da je to očito dirigovano i da je to hajka. Na različitim nivoima u MO i OS događaju se stvari koje govore u prilog tome da Srbima neće biti lako u narednom periodu”, rekla je Majkićeva za “Nezavisne novine”. Ona je naglasila da se ovdje sankcijama prijeti visokorangiranim Srbima u Ministarstvu odbrane, odnosno Zajedničkom štabu OS BiH.

“Onda to znači da praktično Srba nema u komandnom kadru. Ako će biti sankcionisan zamjenik ministra, a znamo da Ministarstvo odbrane BiH mora imati ministra i dva zamjenika iz sva tri konstitutivna naroda, šta znači takva sankcija? Koja bi to sankcija bila”, pita Majkićeva.

Željka Cvijanović, predsjednica Srpske, naglasila je da u Sarajevu uporno rade na razgradnji svega što je zajedničko, a kad se nešto razgradi, onda su im svi drugi krivi, samo nisu oni.

“Koliko znam, pripadnici Oružanih snaga BiH nisu bili na dužnosti i pretpostavljam da su kao građani Republike Srpske sami odlučili kojoj manifestaciji da prisustvuju, a kojoj ne”, poručila je Cvijanovićeva.

Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), smatra da je u pitanju obračun sa srpskim predstavnicima u OS odnosno MO BiH.

“Na kraju krajeva, oni su bili pripadnici različitih vojski u ratu. Kad se rat završio, ja sam mislio da će doći do razumijevanja. Mislim da nijedan pripadnik Vojske Republike Srpske ne osporava pripadnicima bošnjačkog naroda da slavi svoje praznike. Zar nije došlo vrijeme da se ne gledamo na ovakav način kako je to gospodin Podžić uradio”, pita Savić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Okolić je istakao da je u BiH među neriješenima i pitanje praznika te da je i najavljeno pokretanje postupka protiv pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane dokaz da je u BiH potrebno sjesti i dogovoriti se.

“Ukoliko ne bude dogovaranja, kako dalje ova BiH da ide, ovakvih pojava će biti i sa jedne i sa druge strane i sve dublje će ići ova agonija u BiH”, rekao je Okolić.

Okolić je za agenciju Srna rekao da je stav Srpske da ne spori pripadnicima bošnjačkog naroda obilježavanje datuma koji su za njih bitni i za koje smatraju da treba da ih obilježavaju.

“Sa druge strane, smatramo i tražimo da ne spore ono što mi obilježavamo i slavimo i od toga ne treba da prave problem na sve moguće načine”, napomenuo je Okolić. Konstatovao je da su ta sporenja sada bitnija od nekih drugih ekonomskih problema u BiH. On je dodao da se u BiH energija troši na sporedne stvari kako bi se zataškale one od kojih se živi.

“Ovo je još jedan dokaz da je jedino moguće napraviti BiH uspješnijom ukoliko se postigne dogovor o spornim pitanjima. U BiH se sporna pitanja jedino mogu riješiti kompromisom i u BiH ne može biti pobijeđenih niti pobjednika”, rekao je Okolić.Izvor:
Share.