in

U Sarajevu bijesni, sada smeta i Erdogan

Opredijeljenost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da uskoro okupe domaće političke lidere iz sva tri konstitutivna naroda na jednom mjestu i pokušaju premostiti prepreke sa ciljem smirivanja tenzija u BiH jeste dobar put do rješenja, ali neće biti lak, smatraju sagovornici “Glasa Srpske”.

Sastanak bi, prema pojedinim navodima, mogao biti održan poslije izbora u Srbiji, a kao potencijalne lokacije pominju se Beograd i Istanbul. Stav sagovornika “Glasa” je da je otvoren dijalog jedini put za izlazak iz teške situacije, ali da ni sada, bez obzira na to što je kao jedan od zagovornika Erdogan, blizak lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, sve neće ići glatko. Da će i vrijeme do najavljenog sastanka proteći u znaku opstrukcija ukazuju i pojedine poruke koje su juče poslate iz Sarajeva da se o BiH neće odlučivati po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama, te da se političari prestanu posmatrati kao etničke ili plemenske vođe, a pažnja i djelovanje vrati u institucije. Simtomatično je da pojedinci odmah vide problem i u samoj najavi sastanka, a ne vide ga u visokom predstavniku koji je mijenjao što je htio, bez gledanja i pitanja institucija.

Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević kaže za “Glas” da najavljeni spisak učesnika ima smisla, uz prisustvo i predsjednika Hrvatske.

– To je jedini način za pomak. Većina Srba ima poverenje u Srbiju, Turska ima paternalistički odnos prema Bošnjacima, Hrvatska taj zaštitnički odnos prema Hrvatima u BiH, a Srbija i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma. Sastanak ima smisla ako učestvuju legitimni predstavnici tri naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kod Srba i Bošnjaka je manje više sve jasno ko je to, ali je problem kod Hrvata. Najveću podršku u narodu ima HDZ Dragana Čovića, a u Predsjedništvu ih predstavlja Željko Komšić – kaže Milivojević.

Smatra da, ipak, put do sastanka neće biti lak.

– Umesto da se raduje tome da su Srbija i Hrvatska saglasne da Erdogan, kao predsednik Turske, učestvuje u razgovorima, verujem da će bošnjački politički mejnstrim iz Sarajeva proforme to da odbije, uz ogradu da nemaju šta da se mešaju dve agresorske zemlje – kazao je Milivojević.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Nevenko Vranješ za “Glas” kaže da svaka inicijativa, uz prisustvo država kao što su Srbija i Turska, može doprinijeti da se stvari sagledaju sa visoko diplomatske tačke te izvuku zajednički sadržioci budućeg života.

– Ali dok mi, unutar ustavne strukture BiH, ne sjednemo i ne dogovorimo se na duže staze, preovladavaće nestabilnost – istakao je Vranješ.

Reagujući na pojedina negodovanja iz Sarajeva i istrajavanje na tezama da bi u razgovorima trebalo da učestvuju predstavnici institucija, naglašava da će bi se, u tom slučaju, prvo ugroženima osjetili Hrvati i bošnjačka druga linija, gdje je i SDP.

– Nije loša ideja, ali ne očekujem spektakularne rezultate. U ovoj krizi svako vidi priliku. Pozicija da ostane na vlasti, opozicija da dođe na vlast, međunarodna zajednica da uđe u korijenite promjene, Turska i Srbija da izbalansiraju. Suština je da u BiH razgovaramo o preprekama koje sprečavaju konstitutivne narode da ostvare svoje interese, o visokom predstavniku, Ustavnom sudu BiH – rekao je Vranješ, koji smatra da nema razloga da se neko protivi da na sastanku budu predstavnici naroda jer su lideri tri ključne partije od kojih zavise odluke u institucijama BiH.

Vučić i Izetbegović bili su prije nekoliko mjeseci blizu sastanka jer je lider najveće bošnjačke političke partije prvo usmeno pristao da dođe u Beograd, ali se naknadno povukao, između ostalog, zbog pritiska javnosti.

Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je nastojanje da putem dijaloga dođu do rješenja, ističući da Srpska nije ugrozila mir i stabilnost, niti joj je to bila namjera, jer insistira na Ustavu i Dejtonu. U izjavi za “Srnu” podsjetio je da je lani, prilikom susreta sa Erdoganom, ukazao da je stanje moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske.

Ðoković tuži Vladu Australije za 3,8 miliona evra

Bijeljina: Prilikom pretresa pronađena opojna droga „ Spid“ i „Marihuana“