in

U Sarajevu bijesni jer za novog komandata EUFOR-a dolazi Mađar

Foto: Depositphotos

U narednih nekoliko dana očekuje se imenovanja novog komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Mađara, general-majora Laszloa Sticza. U Sarajevu smatraju da ako dođe to takve odluke posljedice po BiH mogle bi u slučaju sigurnosne krize biti više nego ozbiljne.

Vijest da će mađarski general biti imenovan otkrio je još u julu austrijski list Der Standard. General Sticz bi na toj poziciji trebao zamijeniti Austrijanca general-majora Helmuta Habermayera. Odluku donosi Politički i sigurnosni odbor EU koji čine ministri zemalja članica.

Politika mađarskog premijera Viktora Orbana nesumnjivo nije po volji bošnjackog naroda u BiH jer Budimpešta podržava srpsko-hrvatsku politiku u BiH.

Sarajevski mediji navode da bi teško bilo najbrojati sve izjave mađarskih zvaničnika u kojima šire defetizam govoreći da Ukrajinci nemaju šanse da pobijede u ratu. U isto vrijeme Mađari blokiraju pomoć u naoružanju Kijevu.

Toj istoj Mađarskoj Brisel planira omogućiti da preko komande EUFOR-a ostvari veći utjecaj u BiH. Postavlja se pitanje da li bi u slučaju sigurnosne krize, EUFOR kojim bi komandovao mađarski general, mogao zaštiti njen suverenitet i teritorijalni integritet?

Nakon što su ga svi odbili, Šmit otkazao sastanak s Durakovićem u Banjaluci

Majka okrivljuje ljekare iz Bijeljine da su krivi za smrt njenog sina (10)